Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj.

22. 06. 2024. 10:49 >> 10:49

Vujovićeva i fejzić

Bogata kulturna baština islama obiće valorizovana i sačuvana

Bogata kulturna baština islama veoma je važna za očuvanje kulturnog identiteta i istorijskog nasljeđa naše države, zbog čega će biti valorizovana i sačuvana od strane Crne Gore za buduće generacije, poručili su ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Vujović je istakla da Islamska zajednica u Crnoj Gori posjeduje značajnu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, uključujući sakralne, profane i fortifikacione objekte, izuzetno važne za buduće generacije.

“Ova baština je važna za očuvanje kulturnog identiteta i istorijskog nasljeđa naše zemlje”, poručila je Vujović.

Kazala je da je Ministarstvo kulture i medija kroz Program zaštite za 2023. godinu sufinansiralo projekte koji se odnose na islamsku kulturu u iznosu od skoro 111 hiljada eura, od čega je direktno Islamskoj zajednici dodijeljeno preko 75 hiljada eura.

“Za izradu projekta i sanaciju Redžepagića džamije u Plavu opredijeljeno je 49 hiljada eura. Za konzervaciju i izradu replike Kurana Husein-paše Boljanića Islamskoj zajednici uplaćena je 21 hiljada eura. Sredstva su opredijeljena i za podršku projektu “ISO aplikacija islamski objekti u Crnoj Gori”, konzervaciju i prezentaciju ostataka Hadži-Danušinog vakufa, publikaciju “Čevro ženska darovna maramica na sjeveru CG”, stručnu obradu predmeta etnografske zbirke Zavičajnog muzeja Pljevlja”, saopštila je Vujović.

Reis Fejzić je naglasio važnost kontinuirane saradnje sa Ministarstvom kulture i medija, ističući da uvijek postoji prostor za unapređenje zajedničkih aktivnosti.

“Sljedeće godine navršava se 120 godina od priznavanja islama u Crnoj Gori i Islamska zajednica razmatra mogućnosti obilježavanja ovog značajnog jubileja”, kazao je Fejzić.

Posebno je naglašena konzervacija tepiha iz Husein-pašine džamije, koji datira iz XVI vijeka.

“Ovaj tepih, veličine oko 110m² i težak oko 400 kg, biće obuhvaćen Programom zaštite za 2024. godinu. Konzervacija će biti predstavljena uz učešće nacionalnih i međunarodnih stručnjaka.  Tepih je 2023. godine proglašen kulturnim dobrom od nacionalnog značaja”, istakao je Fejzić.

U cilju adekvatne zaštite i zbog velike ekspertize koju posjeduju Ministarstvo kulture i medija Crne Gore će zatražiti pomoć od turskog Ministarstva kulture i turizma.

Sastanak je završen u pozitivnom duhu, uz obostrano zalaganje za očuvanje i promociju kulturne baštine Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније