Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

K. J.

31. 05. 2024. 13:50 >> 13:47
Čitaj mi:

ovacije za našu popularnu predstavu

CNP u Beogradu: Višeminutni aplauzi za „Šćeri moja“

Predstava „Šćeri moja“ Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić, izvedena je sinoć pred punom salom Narodnog pozorišta u Beogradu. Predstava koja je tokom osmogodišnjeg trajanja izvođena u pozorištima i na festivalima u Crnoj Gori i regionu, izazvala je odlične reakcije i višeminutne aplauze beogradske publike, saopšteno je iz CNP-a.

 

Ova ustanova kulture, prema riječima direktora Ilije Subotića, s posebnim zadovoljstvom gostovalo je u Beogradu na Velikoj sceni Narodnog pozorišta s kojim već dugi niz godina razvija dobru i prijateljsku saradnju. 

“CNP s velikim senzibilitetom njeguje i razvija saradnju sa srodnim institucijama, posebno kada je region u pitanju, jer smatramo da je kultura zapravo ona društvena aktivnost koja suštinski pospješuje naše međusobne odnose i istovremeno doprinosi unapređenju međunarodnih praksi u ovoj oblasti. Pored toga što CNP i Narodno pozorište imaju tradicionalno dobru saradnju, naše gostovanje u Beogradu smatramo i doprinosom u unapređenju dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa dvije zemlje”, rekao je Subotić.

Anđelka Vujović, izvršna direktorica Drame Narodnog pozorišta u Beogradu podsjetila je da njihovo pozorište ima dosta gostovanja drugih teatara, ali da odavno nije vidjela tako dobru reakciju publike.

“I mene je vrlo dirnula ova tema, način na koji je rediteljka postavila priču, kao i izuzetna igra crnogorskih glumaca. Protokol između naše dvije institucije omogućava da svake godine razmijenimo najbolje predstave i jako je važno da mi u kulturi i kroz umjetnost pokazujemo da sva politička dešavanja ne utiču na ono što je naša saradnja i povezivanje, koje nam je svima potrebno”, istakla je Vujović.

Izvođenju u Narodnom pozoirštu Beograd prisustvovala je i autorka teksta, dramska spisateljica Maja Todorović.

“Prošlo je deset godina od kada sam napisala ovaj tekst i osam koliko traje. Zaista je fascinantno koliko traje predstava, srijećem i dalje ljude koji su je više puta gledali i dalje joj se vraćaju. To jeste najbolji pokazatelj koliko je ona važna i koliko se trude oni koji joj daju život, a to su glumci. I to žensko pitanje se forsira posljednjih godina, ali u ovoj predstavi je izbjegnuto da to bude plakatski, prst u oku, već je ispričana priča o vezi između oca i ćerke prije svega, što su ljudi prepoznali. Ono za šta se uvijek borim je da postoje emocije u svemu što radim i da je izražen ljudski odnos kojem se moramo vraćati. Ova predstava očigledno sve to ima i zato i traje”, istakla je Todorović.

 

Glumac Branislav Zeremski naglasio je da je komad vrlo duhovit, ali da nosi u tragičku potku i postavlja neka suštinska pitanja.

“Želim prvo da čestitam autorki teskta, zatim rediteljki, ali i cijelom ansamblu Crnogorskog narodnog pozorišta. Ovo je jedna vrlo inteligentna, odlična predstava u svim segmentima. Posebno sam ponosan što je moja koleginica sa klase Varja Đukić igrala večeras na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu”, rekao je Zeremski.

Glumica Elizabeta Đorevska rekla je da je oduševljena predstavom u svim njenim elementima.

“Ovaj tekst daje izuzetan prostor glumcima za igru, vrlo precizna režija i fantastični glumci, zaista je nemoguće naći slabu tačku ovoj predstavi. Čini mi se da je ovo jedan istorijski segment Crne Gore koji je dosta duhovito ispričan, ali tu ima i mnogo gorčine, iza tog našeg smijeha. Vrlo zanimljiva predstava koja ima odličan tempo”, zaključila je Đorevska.

Filmski reditelj Srdan Golubović je rekao da je predstava vrlo zanimljiva i da mu je drago što je imao priliku da vidi gostovanje crnogorskog nacionalnog teatra.

“Jako mi je drago što je predstava koja traje već osam godina, što zaista nije malo za jednu pozorišnu predstavu, imala ovako dobar prijem kod beogradske publike. Reakcije su bile i vrlo emotivne i to govori prije svega da je u pitanju kvalitetan dramski tekst, koji uz režiju i glumce omogućava ovoliko trajanje i život predstave. Jako je važno za publiku da postoje ovakve razmjene, a važno je i za glumce da imaju priliku da ih vidi publika u okruženju”, kazao je Golubović.

Gostovanje u Beogradu rezultat je uzvratne posjete u skladu s dugoročnim Sporazumom o saradnji, a nakon što je Narodno pozorište Beograd s velikim uspjehom u novembru izvelo baletski triptih “Infinitas”, u okviru programa obilježavanja 70 godina postojanja našeg nacionalnog teatra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније