Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

29. 05. 2024. 09:45 >> 09:45
Čitaj mi:

"MISLIM DA TREBA DA RAZGOVARAMO"

Sarajevska publika pozdravila ovacijama predstavu Gradskog pozorišta

Predstava "Mislim da treba da razgovaramo" po tekstu Dragane Tripković i u režiji Danila Marunovića, izvedena je u okviru Regionalne unije teatara - festivala Ruta u Sarajevu.

Ivona Čović Jaćimović, v.d. direktorice Gradskog pozorišta istakla je da je zadovoljstvo učestvovati u projektu koji se doživljava kao jedan od najznačajnijih teatarskih činova u regionu.

"Ako čovjek propituje samo djelić svojih i tuđih osjećanja i čezne za iskušavanjem skrivane mašte, onda se ova predstava nameće kao teatarska terapija za dušu. Ove riječi čula sam od jednog poznavaoca pozorišta u Ljubljani, nakon izvođenja ove predstave, koju je Gradsko pozorište ugradilo u ovogodišnji program festivala RUTA. I upravo, fokusirajući pažnju na dijagnosticiranje i teatarsko 'čitanje nalaza' savremene društvene i lične zbilje, kako u ovogodišnjem, tako i u prethodnim programskim ciklusima, Gradsko pozorište Podgorica dodatno se utemeljilo u regionalnu scenu i opravdalo svoju inicijativu o kulturološkoj potrebi projekta RUTA", kazala je Čović Jaćimović. 

Putujući stazama RUTE, kako je kazala, ansambl Gradskog pozorišta, za sobom je ostavio na hiljade kilometara, od Ljubljane, preko Zagreba, Skoplja, Beograda i evo do Sarajeva.

"Ono što smo čuli u reakcijama i vidjeli u očima posmatrača naših predstava je zahvalnost Gradskom pozorištu, što ukazuje na one fenomene koji su se iskristalisali u društvima mlade demokratije, kao što je naše. Ljudi u regionu, podjednako pozorišni kritičari i teatarska publika, prosto vole 'urbane priče' i od svojih gradskih pozorišta očekuju umjetničko, dakle univerzalno viđenje društvene i duhovne problematike sopstvene sredine, radi sopstvenog ohrabrenja i otpora prema naviknutosti na kulturološku učmalost", kazala je Čović Jaćimović.

Kako navode u saopštenju, nakon sjajnog prijema u Ljubljani i sarajevska publika je komad pozdravila ovacijama.

"Predstava 'Mislim da treba da razgovaramo' Gradskog pozorišta Podgorica je potvrdila svoj status hit predstave i u Sarajevu, što dokazuju oduševljene reakcije publike. Sarajevsko izdanje Rute svjedoči o važnosti ovog festivala za regionalni teatar i naglašava da je važno razmišljati o ovakvoj vrsti razmjene za budućnost kulture i pozorišta. Posebno je značajan za lokalna pozorišta, pokazujući kako zajednica cijeni i podržava umjetnost", izjavila je dramaturškinja Dragana Tripković.

Marunović je katao da komad "Mislim da treba da razgovaramo" se kroz festival Rutu "probila" do regionalne publike i svaki put bila ispraćana ovacijama.

"Rijetko savremena pozorišna produkcija naiđe na tako moćan i emotivan status kod publike, predstava je nesumnjivo postala hit, a takav status smo odavno u našem teatru počeli da zaboravljamo. Mnogo bitnije od toga je da smo ponosni što imamo pozorišni rezultat koji puni gledališta, vraća teatru relevantnost i kojim jedna generacija domaćih umjetnika konačno dobija šansu da samouvjereno stupi na scenu i pokaže svoje talente. Ta će generacija nagovijestiti epohu dobrih predstava, vratiti pozorište u modu i zbrisati sa scene menadžere i selektore u kulturi koji je oblikuju političkom optikom. Iako zvuči kao floskula, Ljepota uvijek na kraju spasi ovaj svijet", zaključio je reditelj.

Glumac Milivoje Obradović ističe da je predstava u Sarajevui primljena sjajno.

"Scena Kamernog teatra 55 je vrlo inspirativna i izazovna za igru i mi smo na taj izazov odgovorili velikom posvećenošću, ali i jednom vrstom pozitivne drskosti ili hrabrosti. Kao i uvijek, uživao sam da igram ovu predstavu. Zahvaljujem mojim sjajnim kolegama na njihovoj razigranosti kojom su i mene ogrnuli. Imam utisak da smo iz igranja u igranje sve povezaniji i da zajedno tvorimo jednu malu, scenski harmoničnu cjelinu u kojoj bar na trenutak zaboravljamo na sve probleme čovječanstva, trudeći se da plodove našeg duha iznesemo pred publiku koja je došla da nas gleda", rekao je Obradović.

Pored Čović Jaćimović i Obradovića u predstavi igraju: Vanja Jovićević, Miloš Pejović, Jelena Nenezić i Pavle Popović.

Naredno izdanje festivala je u avgustu na Brionima gdje je domaćin "Ulysses teatar" iz Zagreba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније