Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

16. 05. 2024. 09:56 >> 09:56
Čitaj mi:

KOTOR ART

U avgustu koncert članova Simfonijskog orkestra Santa Barbare

Na Međunarodnom festivalu KotorArt 1. avgustra u Katedrali Sv. Tripuna biće priređen koncert umjetnika iz Kalifiornije, članova Simfonijskog orkestra Santa Barbare, a 8. avgusta u Crkvi Sv. Duha, publika će se upoznati sa festivalom Music&More SummerFest i istaknutim umjetnicima čije je porijeklo od Njujorka, preko balkanskih zemalja, do Japana.

Kako navode u saopštenju, pobratimski gradovi Kotor i Santa Barbara od 2009. godine dinamično razvijaju međusobne veze, realizujući uspješne projekte iz sfere muzike, kulinarstva i sporta.

"Ovog ljeta, KotorArt će ugostiti članove Simfonijskog orkestra Santa Barbare i to četiri istaknuta umjetnika: koncert-majstora i vođe pulteva, violinistkinje Džesiku Gideri i Inu Veli, violistu Erika Rajnersona i violončelistu Trevora Hendia. Repertoar koncerta, pored čuvenog Gudačkog kvarteta br. 12 u F duru, op. 96 Antonjina Dvoržaka, poznatijeg kao “Američki kvartet”, sadrži i djela savremenih američkih kompozitora, Adama Šenberga i Džesi Montgomeri. Premijerno u Crnoj Gori, publika će čuti Motio za gudački kvartet (2015) Šenberga i Strum za gudački kvartet (2006/2012) kompozitorke Montgomeri. Oba savremena kompozitora, Šenberg i Montgomeri, dobitnici su visokih priznanja kao što su nagrade Emi i Gremi, a njihova muzika se često izvodi u prestižnim dvoranama SAD od strane orkestara među kojima su i Njujorška filharmonija, Klivlendski i Čikaški orkestar", navode u saopštenju.

Publika Festivala imaće priliku da upozna “američki” program u interpretaciji eminentnih umjetnika iz Santa Barbare.

"Pored umjetnika iz Santa Barbare, crnogorskoj publici predstaviće se i muzičari okupljeni oko sjajne ideje festivala, koju realizuje istaknuta pijanistkinja Tatjana Ranković. Očekuje nas koncert istanutih umjetnika udruženih tokom realizacije festivala Music&More SummerFest u Trebinju", ističu iz PR službe Festivala.

"Music&More SummerFest" je internacionalni festival klasične muzike čija će se šesta sezona održati u Trebinju, u periodu između 1. i 14. avgusta 2024.godine. Festival je osnovala Tatjana Ranković, pijanistkinja i dugogodišnja profesorica na Mannes School of Music u Njujorku, a zamišljen je kao sinteza edukacije i umjetnosti koja okuplja izvođače, pedagoge i studente sa svih kontinenata.

"Kotorska publika će 8. avgusta imati priliku da uživa u koncertu sa raznovrsnim programom, u zajedničkom izvođenju umjetnika iz SAD, Rusije, Japana, Kine, Koreje, Indije, Velike Britanije, Španije, Francuske i Njemačke. Koncert će predvoditi maestro Paskal Vero (Francuska), šef-dirigent Sendai filharmonije u Japanu, i poznato ime u svijetu klasične muzike od kada je postao asistent čuvenog Seiđi Ozave u Bostonskom simfonijskom orkestru. Paskal Vero je studirao na Sorboni i Pariškom nacionalnom muzičkom konzervatorijumu, gdje je osvojio najvišu nagradu za dirigovanje", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније