Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

13. 05. 2024. 14:02 >> 14:05
Čitaj mi:

zamjenici gradonačelnika razgovarali sa princom

Zajednički raditi na obnovi Cetinjskog bijenala

Zamjenici gradonačelnika Prijestonice Cetinje Marko Brnović i Ana Novović sastali su se danas sa princom Nikolom Petrovićem Njegošem u cilju sprovođenja aktivnosti na obnovi Cetinjskog bijenala, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Prijestonice Cetinje.

Sa sastanka je poručeno da je Cetinjsko bijenale bila izuzetno značajna kulturna manifestacija, kako za Cetinje tako i za Crnu Goru, te da je lokalna uprava otvorena za saradnju sa Fondacijom i Ministarstvom kulture kako bi od sljedeće godine ovaj projekat ponovo zaživio.

"Sagovornici su dogovorili naredne korake i aktivnosti, a jedna od njih je i potpisivanje Memoranduma o saradanji između Prijestonice Cetinje i Fondacije Petrović Njegoš", navodi se u saopštenju.

Pokretač ovog ambicioznog projekta je princ Nikola Petrović Njegoš, praunuk crnogorskog kralja Nikole.

Na ovoj manifestaciji, koja je imala pet izdanja, učestvovalo preko 2000 umjetnika i kulturnih poslenika iz zemalja širom svijeta.

Početak Bijenala vezan je za oktobar 1990. godine, kada je na Cetinju po prvi put organizovana međunarodna smotra likovnih stvaralaca pod nazivom „Cetinjsko bijenale“. Ta prestižna manifestacija imala je i ostvarila pretenzije, te ubrzo prerasla u Međunarodno Bijenale savremene likovne umjetnosti.

Cetinjsko bijenale je brojalo na desetine hiljada posjetilaca sa svih strana svijeta.

Sastanku su prisustvovali umjetnički savjetnici Žan-Iber Martin i Andrej Erofejev, kao i sekretarka Sekretarijata za kulturu Anđela Ćipranić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније