Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj.

13. 05. 2024. 08:54 >> 08:54

MEĐUNARODNI DAN

Muzeji dinamične institucije koje podstiču učenje i kulturno razumijevanje

Međunarodni dan muzeja 2024. nosećom temom ovogodišnjeg obilježavanja naglašava ključnu ulogu muzeja u obrazovanju i istraživanju, i ima za cilj da podvuče značaj muzeja kao dinamičnih, obrazovnih institucija, koje podstiču učenje, otkrivanje i kulturno razumijevanje. To je saopštila predsjednica Međunarodnog savjeta muzeja (ICOM), Anastazija Miranović povodom povodom Dana muzeja.

Podsjetila je da ICOM od 1977. godine obilježava Međunarodni dan muzeja (IMD), kao jedinstvenu manifestaciju za međunarodnu muzejsku zajednicu svakog 18. maja. 

“Cilj obilježavanja Dana muzeja je podizanje svijesti o značaju muzeja kao sredstva kulturne razmjene, bogaćenja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja, saradnje i mira među narodima”, navodi se u saopštenju. 

Tim povodom realizuju se dnevne ili višednevne aktivnosti, u susret i nakon 18. maja, neizostavno uključujući taj datum. Ustanovljena praksa manifestacije je da muzeji, u okviru obilježavanja, budu otvoreni do kasnih večernjih sati i da zainteresovanim posjetiocima besplatno omoguće uvid u svoje programske sadržaje.

 “Svrha Međunarodnog dana muzeja u službi je globalne platforme za promociju uloge muzeja u kulturnoj razmjeni i razvoju. Muzeji širom svijeta udružiće potencijale i resurse da organizuju događaje, izložbe i obrazovne programe usredsređene na ovogodišnju temu, naglašavajući neprocjenjiv doprinos muzeja društvu”, navodi se u saopštenju. 

Od 2020. godine, Međunarodni dan muzeja podržava niz ciljeva iz Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

“U 2024. fokusiraćemo se na ciljeve koji promovišu:  kvalitetno obrazovanje - osigurati inkluzivno i pravično kvalitetno obrazovanje i promovisati mogućnosti doživotnog učenja za sve i industrija, inovacije i infrastruktura - izgraditi otpornu infrastrukturu, promovisati inkluzivnu i održivu industrijalizaciju i podsticati inovacije”, kazala je Miranović. 

Noseća tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je Muzeji za obrazovanje i istraživanje, čime se naglašava ključna uloga ustanova kulture u obezbjeđivanju holističkog obrazovanja. 

“Muzeji služe kao dinamični obrazovni habovi, podstičući radoznalost, kreativnost i kritičko razmišljanje i kao svojevrsna “skladišta informacija”, čekaju da one budu istražene i podeljene. Međunarodni dan muzeja 2024. nosećom temom ovogodišnjeg obilježavanja naglašava ključnu ulogu muzeja u obrazovanju i istraživanju, i ima za cilj da podvuče značaj muzeja kao dinamičnih, obrazovnih institucija, koje podstiču učenje, otkrivanje i kulturno razumijevanje”,  kazala je ona.  

Učešće na manifestaciji je prilika da učesnici: primijene partnerstva sa školama, udruženjima, bibliotekama, drugim muzejima i sl; zalažu se za važniju ulogu muzeja u društvenoj zajednici tako što će institucije lokalne i nacionalne vlasti upoznati sa svojim aktivnostima i ukazati na njihov značaj za širu javnost; šire informacije o Međunarodnom danu muzeja preko lokalnih medija, društvenih mreža i web stranica; učine svoje aktivnosti međunarodno vidljivim, tako što će sa ICOM-om podijeliti informacije o događajima povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja - IMD.

Nacionalni komitet ICOM Crne Gore suorganizator je obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja sa matičnim muzejima - Pomorskim muzejem Crne Gore i Muzejem savremene umjetnosti Crne Gore, kao i sa Zavičajnim muzejem Kulturnog centra Bar.

“Međunarodni dan muzeja 2024.  preispituje obrazovanje i zamišlja budućnost u kojoj dijeljenjem znanja prevazilazimo barijere; gdje se inovacija sjedinjuje sa tradicijom. Iz NK ICOM CG poručuju: Pridružite nam se dok istražujemo bogatstvo znanja koje muzeji mogu da ponude i, zajedno, gradimo informiraniji i inkluzivniji svijet”, zaključila je Miranovićeva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније