Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ A.M. ]

18. 05. 2023. 13:07 >> 13:08

MAŠA VLAOVIĆ

Obilježen međunarodni Dan muzeja

Crna Gora je ovogodišnji Dan muzeja dočekala bogatija za još jednu važnu instituciju kulture, Muzej savremene umjetnosti, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Vlaović je povodom Dana muzeja koji se obilježava 18.maja, istakla da je ponosna na posvećenosti i istrajnosti da se ova ideja i projekat sprovedu u djelo, kako bi se podstakao razvoj savremene umjetničke scene Crne Gore uz Muzej kao mjesto arhiviranja, proučavanja i prezentovanja savremenih umjetničkih praksi.

"Crna Gora je osnivanjem MSU na samom početku stvaranja mjesta gdje će svi crnogorski umjetnici i umjetnice imati priliku da prezentuju svoje stvaralaštvo u skladu sa najsavremenijim muzejskim standardima".

Kako je saopšteno, muzeji su mjesta okupljanja i stvaranja umjetničkog doživljaja.

"Zato je naša obaveza da pretvaramo u stvarnost politike kroz koje ćemo graditi i predstavljati našu baštinu za neke buduće generacije. U narednom periodu očekuje nas niz koraka koji će rezultirati izborom lokacije za MSU. Kultura svima i svuda naš je moto, zato smo ove godine uspjeli da, u saradnji sa nacionalnim i lokalnim muzejima i galerijama, afirmišemo obilježavanje ovog datuma, i da građanima i građankama ponudimo kvalitetan trodnevni program u svim regijama Crne Gore", kazala je Vlaović.

Međunarodni Dan muzeja je obilježava se širom svijeta 18. maja, počev od 1977. godine.

Cilj Međunarodnog Dana muzeja je da istakne činjenicu da su muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, građenja kulturnog bogatstva i razvoja međusobnog razumijevanja, saradnje i mira među ljudima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније