Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M.

23. 04. 2024. 11:57 >> 11:57

NIKŠIĆ

Veče poezije Radislava Gardaševića na Filozofskom fakultetu

Nakon uspješne promocije nove knjige poezije Radislava Gardaševića „Moja tapija“ u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, Gardašević će sjutra veče, 24. aprila, predstaviti svoju knjigu u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Nikšiću, sa početkom u 19 časova.

O knjizi, čiji izdavač je Udruženje književnika Crne Gore, govoriće prof. dr Dragan Koprivica, dr Radoje Femić i mr Aleksandar Ćuković, medijator Večeri biće pjesnikinja Nataša Lalatović, a ljubiteljima poetske riječi obratiće se i autor.

Gardašević je pjesnik iz Nikšića, ima objavljen značajan broj zbirki, a tokom nekolike decenije zapažen je i njegov angažman na afirmaciji naših pjesničkih tokova.

Rođen je 1948. godine u Ublima čevskim, opština Cetinje. Više godina je radio u prosvjeti, a potom u biblioteci Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Sa mladim nikšićkim piscima osnovao je Književni klub “Vladimir Mijušković”, a potom s grupom pjesnika 1979. godine i Književni klub “Mirko Banjević”, koji je prerastao u istoimenu Književnu zajednicu, čiji je Gardašević predsjednik.

Prvu pjesničku zbirku “Da otvorim san” objavila mu je izdavačka kuća “Pobjeda” 1980. godine, a potom je izabran za člana UKCG. Zastupljen je u brojnim antologijama, uz veliki broj pjesama u našim najuglednijim zbornicima poezije, listovima i časopisima.

Za zbirku “Pregršti nesanice” 2009. dobio je književnu nagradu “Mirko Banjević”, a laureat je i “Vidovdanske povelje” UKCG.

Ima zapaženo učešće u organizovanju književnih večeri u više gradova. Duži niz godina na Filozofskom fakultetu u Nikšiću vodio je izuzetno popularnu “Književnu tribinu četvrtkom” promovišući poznate književne stvaraoce Crne Gore i okruženja, a afirmisao je i pjesnike, studente Filozofskog fakulteta...

Još kao mlad stvaralac učestvovao je na Struškim večerima poezije “Mlada Struga” i Nikšićkim književnim susretima, a u Književnoj zajednici je svojevremeno pokrenuo i izdavačku djelatnost. Živi i stvara u Nikšiću.

Književni opus Gardaševića odiše arhetipskim slikama, uz posvećenost našoj prošlosti i istoriji, meditativnim i ljubavnim motivima i vizijama stvarnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније