Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 03. 2024. 07:13 >> 20:57
Čitaj mi:

GICIĆ ZA PORTAL

Održati smijeh na licima težak posao, zaplakati ljude je lako

Glumac i stand-up komičar Semir Gicić za Portal RTCG ističe da ga je komedija odabrala i zato ga za komediju najviše i zovu, i kao dramaturga i kao glumca. Stand-up kao forma je, kaže, veoma zahtjevan i nema mnogo mjesta za improvizacije, a održati smjeh na licima tokom dva sata nastupa je izazov u kojem uživa, jer, kako kaže, zaplakati ljude je lako.

Semir Gicić dramski pisac, glumac i stand-up komičar, imaće nastup u ponedjeljak 25. marta u 19 i 21 sat u KIC "Budo Tomović", i to će, kako je rekao, biti deseto i jedanaesto izvođenje "Beskompromisnog stand-upa" u Podgorici, otkako je prije dvije godine premijerno izveden.

"'Beskompromisni stand-up' ima svoju uobičajenu formu i ne odudara mnogo. Naravno, uvijek ima neku svoju apdejtovanu verziju u skladu sa sve većim brojem igranja, ali se trudim da se držim forme kao da izvodim "monokomediju". Ne improvizujem previše, iako to volim da radim u predstavama, jer onda publiku kao da izbacim iz priče u koju je sve vrijeme uvodim i želim da držim osmijeh i toplinu", navodi Gicić.

Što se tiče inspiracije, kaže da je pronalazi svuda, a najčešće kad se najmanje nada. To su neke neposredne situacije, ljudi od kojih se ne nada da će mu upravo u nekom trenutku pokrenuti ideju za neku temu, kao i nelogičnosti u funkcionisanju savremenog življenja.

"One man show" traži najveće pripreme

Ova vrsta nastupa, objašnjava Gicić, traži najveće pripreme i mnogo je zahtjevnije nego rad na nekom pozorišnom komadu, jer sve zavisi od jednog čovjeka i njegove umješnosti da animira publiku.

"Ovakva forma iziskuje najveće pripreme. Za uloge u pozorištu ili na filmu imate kolege, reditelje, saradnike koji mogu da vam ukažu na dobro ili loše činjenje. Ali 'one man show' zavisi od publike i tek kada krene u realizaciju, onda vidite da li ste na dobrom putu ili je pošlo đe ne treba", objašnjava glumac.

Kao stand-up komičar odmah se izdvojio od drugih, jer u njegovim nastupima nema psovki, vulgarnosti, viceva, onoga iz čega većina komičara crpi reakciju publike. Ističe da mu je prostakluk uvijek bio stran i da u početku nije ni primjećivao da je u tom smislu drugačiji.

"Kada sam napisao prvu komediju sa sedamnaest godina, onda su mnogi dramaturzi i reditelji komentarisali kako je to prava domaća komedija sa svim satiričnim elementima koja fali. Dobio sam nagradu, a mnogobrojni komentari su bili da u njoj nema psovke. Iskreno, ja to nisam ni primijetio dok nisam prvi put čuo tu opasku da nema ružne riječi. Tako sam i nastavio do danas, ne svjesno, već zato što je to vjerovatno dio moje prirodne, ali prije svega kućnog vaspitanja. Kod mene u kući se nikada nije psovalo. Svakako volim dvosmislenost i sarakazam, ali primitivni humor ne", ističe mladi glumac.

Gicić je rođen u Novom Pazaru, gdje je završio gimnaziju i diplomirao 2017. Akademiju za pozorišnu i filmsku umjetnost u klasi Envera Petrovcija. Od tada gradi karijeru kao komičar i pisac komedija u Beogradu, ali, kako naglašava, iako dolazi iz malog mjesta, brzo je shvatio da mu novopazarski dijalekat može biti samo od pomoći.

"Moj dijalekat je samo sredstvo i to se ljudima sviđa. Shvatio sam da je ljudima dopadljiv, a da sam ja u svom dijalektu najprirodniji. Ne potenciram ga, ne forsiram, već samo uživam u njemu i načinu na koji ga publika prihvata. Na kraju krajeva, to je ono što ne želim da izgubim, a opet jedva čekam uloge u kojima govorim književnim akcentom ili na drugim dijalektima kao što je kruševački u seriju 'Popadija' na TV PRVA ili 'beogradski' u igrano-muzičkom programu 'Veselo veče' na Prvom programu RTS-a", navodi Gicić.

Važno je da se mi u regionu fokusiramo na sličnosti

Ovaj talentovani komičar naglašava da u svojim nastupima po regionu želi da ukaže na sličnosti, kojih ima mnogo. Kaže da 90 odsto publike na prostoru bivše Jugoslavije reaguju slično na njegove šale.

"Ja se trudim da govorim univerzalne teme i ono što nas čini sličnima. Razlikama se bave oni koji žele da nas otuđe ili zavade. Svi vole moje teme o djetinjstvu, majkama, analizi situacija, sortama ljudi... Desi se da u nekom gradu nije smiješna tema o traženju parking mjesta, jer vjerovatno taj problem nemaju, ali u principu većina tema je zajednička za sve", naglašava Gicić.

Dodaje da je najteže za komičara dobiti povjerenje publike i da mu ne smeta što ga svi prepoznaju kao komičara, iako je volio da radi ozbiljne uloge.

"Nekako sam odavno sklonio pritisak sa sebe da se dopadnem svima, jer je to nemoguće. Teško mi je da igram u restoranima i kafićima i onda to skoro nikada ne radim. Pozorišne sale su mjesta gdje mogu da dam maksimum. Komedija je odabrala mene, iako sam volio ozbiljne uloge. To najviše radim i zato me za komediju najviše i zovu i kao dramaturga i kao glumca. A ja se ne bunim. Zaplakati ljude je lako: pomeneš im pare i oni odmah padnu u agoniju. Nasmijati je teže (smijeh)", navodi glumac.

Crnogorska publika se ne smije iz kurtoazije, a kad im je smiješno daleko se čuje

Gicić kaže da rado dolazi u Crnu Goru, i očekuje da će i ovaj nastup u KIC "Budo Tomović" biti uspješan kao i raniji, makar sudeći po interesovanju za ulaznice.

"Termin u 21 sat 25. marta u KIC 'Budo Tomović' je za nekoliko dana rasprodat, a onaj u 19 sati ostalo je malo karata. Pregovaram za još jedan termin na drugom mjestu za 26. mart. To će biti deseto i jedanaesto izvođenje ovog naslova u Podgorici, a preko 30. izvođenja bilo je u Crnoj Gori za ove dvije godine otkako je premijerno izveden. Očekuje me nastup 23. marta u Herceg Novom, pa u aprilu 16. u Bijelom Polju i 17. u Danilovgradu. Očekujem da bude još neki grad u aprilu u Crnoj Gori. Crnogorska publika je topla i srdačna. Znamo se dobro i jedva čekamo da se družimo. Ne smije se iz kurtoazije. Kad im nije zanimljivo, neće podržati na silu. Ali kad im je smiješno, onda se čuje daleko", ističe Gicić.

Poručio je mladim ljudima koji žele da se bave glumom i stan-up nastupima da vjeruju u sebe i budu autentični.

"A najvažnije je da slušaju publiku. Ona ne griješi", poručio je Gicić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније