Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Danas.rs ]

18. 11. 2023. 15:40 >> 15:44
1

MENSUR O LAUŠEVIĆU

Šetnje s kamerom ulicama Beograda i Njujorka

Bio je bolestan ali se toj bolesti suprostavio na sve moguće načine, kaže Irfan Mensur, prijatelj i kolega Žarka Lauševića koji je preminuo u 64 godini. Žarko i Irfan su dijelili i isti datum rođenja, 19. januar, na Bogojavljanje.

"Mislim da je i to na neki način znak da smo morali da budemo okrenuti jedan ka drugom. Jer, mi smo dok smo živjeli u Beogradu bez tog odlaska u inostranstvo, a i kasnije, kad se vratio, obilježavali rođendan kao da smo tinejdžeri, iako nijesmo bili u godinama da baš nešto mnogo slavimo. Ali smo to koristili da bismo pozvali sve naše prijatelje, a kad ih pozovemo to je pola lijepog Beograda. Pravili smo divna okupljanja i divno se družili", kaže Irfan, dodajući da s tim u vezi mora da ispriča i jednu anegdotu.

"Uvijek smo se utrkivali ko će koga prije zvati dok je živio tamo preko. I jednom, na pijaci, na Kaleniću, natovaren s mnogo kesa, jer uveče treba da mi dođe familija na večeru, užasno je hladno, snijeg pada, zvoni mi mobilni. Ja se javim, a meni naš zajednički profesor, naravno, on je osam godina mlađi od mene ali smo imali istog profesora Minju Dedića koga smo obojica obožavali. I javlja se Minja i čestita mi rođendan. Ja hoću da se srušim na sred pijace. Rekoh: “Profesore, kako ste? Pa, hvala vam. Pa treba li vam nešto, moj profesore dobri?“ I veliki razgovor mi tu počnemo. On mi priča kako prati moju karijeru, profesuru i režiju i tako to. I sve on to meni komplimente daje i kaže:

“Ali danas je rođendan i onom blavoru od čovjeka, onom Žarku”. Ja: “Profesore, šta pričate pobogu? Žarko naš...Pa nemojte tako profesore”. On napada Žarka, ja ga branim. U jednom trenutku tišina. I čujem smijeh muški i smijeh ženski. Ja: “Haalo, halo”. Žarko je nevjerovatno dobro imitirao Minju Dedića. On je mene u tom uvjerenju da je profesor, posle sam pogledao na telefon, držao 37 minuta. Ja sam 37 minuta razgovarao sa Minjom Dedićem a od toga sam sigurno jedno 27 minuta branio Žarka Lauševića iako sam znao da ga Minja voli, ali nisam znao zašto je tako naglo promijenio mišljenje. I onda smo se smijali. Taj ženski smijeh je bio Anitin smijeh koja je isto tako jedna duhovita i prelijepa žena", ispričao je Irfan Mensur.

On i Žarko su drugovali i kad su bili daleko jedan od drugog.

"Događalo se da šetam ulicama Beograda sa upaljenom kamerom a on sa mnom šeta Beogradom. On je mene prošetao Njujorkom nekoliko puta, ja njega Beogradom nekoliko puta, pa mi kaže: "zaustavi se malo kod spomenika, dugo ga nisam vidio”. Pa, ja onda okrenem kameru ka spomeniku a on meni rute kojima šeta sa svojom Anitom i sa djecom. To su bili neki naši izleti i bježanja u druženje koje je nemoguće", zaključuje Irfan Mensur.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније