Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

19. 10. 2023. 07:19 >> 07:19

RUŽICA RADULOVIĆ ZA PORTAL

Ne postoje loši i dobri slikari, već dobri i loši momenti

Slikarka Ružica Radulović nastavlja da traga za orginalnim umjetničkim izrazom i napominje da je vrlo lako stvarati uz ljubav i pozitivne misli, ali da slikari moraju biti nametljivi prvashodno svojim radom. Za Portal RTCG najavila je i novi ambiciozni projekat - izložbu u muzeju "Luvr" uz mnoštvo njenih prijatelja i poznanika sa ex Ju prostora.

  • Slikari, umjetnici uopšte, uvijek tragaju za novim i originalnim izrazima. Kako je kod vas išlo to putovanje?

Tako je. Svi slikari, umjetnici su jedinstveni i posebni na svoj način. Originalnost, izvinjavam se kolegama, ali nijesu svi originalni. Dosta njih kopira jedne druge i to mi se ne dopada. Ali, traganje za neistraženim mogućnostima, potraga za "samim sobom" emocijom, je put svakog slikara, koji daje svoj maksimum. Moje putovanje seže iz ranog djetinjstva. Puno ljepote, promjena, međutim i "trnovit put". Svi moramo proći kroz dobro i loše da bi spoznali svoje mogućnosti i neistraženo. Tragam još uvijek.

  • Slikate od ranog djetinjstva, a prilično rano ste odustali od realizma i prešli na apstrakciju. Zašto?

Realizam za mene je "ideal savršenstva", kao što je to recimo klasična muzika. Moje odustajanje nije nehotično bilo. Nekako volim eksperimentirati, mijenjati se, biti različita. I, kada sam shvatila da sam, po mom mišljenju "prerasla" realizam, a iskrena da budem postalo mi je i dosadno (izvinjavam se svima, koji se bave realizmom), prešla sam na apstrakciju.

  • Koji vas motivi zaokupljaju i imate li neke slikarske tehnike koje preferirate

Motivi su razni - poduža bi to lista bila. Ni jedna slika se dva puta ne može ponoviti, jer način same izrade je drugačiji. Jedina tehnika je akril na platnu, gdje nanosim prstima boje, razlivam slatkom, nekada spatlicu koristim.

  • Koliko je zahtjevno biti slikarka u Crnoj Gori? Sa čim se sve morate nositi da bi ostvarili svoj san i došli do izložbe ili realizovali neki projekat?

Biti slikarka u Crnoj Gori nije zahtjevno. Toliko predivnih i veličanstvenih slikara poznajem. Nebitno da li su samouki ili sa završenim fakultetom. Problem je u afirmaciji i što mnogi kvaliteti nijesu prepoznati. Treba uložiti u kulturu. Najteže je izboriti se sa "sobom". Kada ljubav caruje u duši, ništa nije teško. Radovi se rađaju, sijaju, sa sve oreolom.

Međutim, postoji druga strana, a to je da bi jedan slikar realizirao svoju izložbu, osim ljubavi u radu, koji navedoh, potrebno je napraviti dobar tim, koji će biti prisutan, kao ispomoć. Pronalaženje galerije, ugovori, uramljivanje radova, postavka istih, priprema, uh. Ogroman je to posao. Svaki san je ostvariv ukoliko mislimo, govorimo i radimo pozitivno.

  • Koliko je važno da umjetnik bude finansijski obezbijeđen da bi stvarao, ili je nedostatak novca nešto što ne može zaustaviti istinskog kretivca da pokaže talenat?

Odlično pitanje. Finansije su ogroman problem kod većine slikara. Da nije, svaki slikar bi mjesečno imao po jednu izložbu. U današnje vrijeme i "vazduh ćemo plaćati", bez finansija ili sponzorstava. Mogu nam pomoći opštine, grad, država... Mnogima je teško. Želim da naglasim. Sve svoje izložbe sam lično sama finansirala. Imala sam pomoć prijatelja, kao moralna podrška i u fizičkom smislu. Izdvajam Milevu Mišku Iković, Zorana Bukilića, Maju Vuković i Bebu Spajić.

  • Koliko je u današnje vrijeme teško stvarati i nametnuti se, u moru dobrih, ali i loših umjetnika, kojima i društvene mreže mogu biti izložbeni i prodajni prostor? Je li internet u tom smislu pomogao slikarima ili odmogao?

Vrlo lako je stvarati. Ljubav, zanos, zar otvara sva vrata raja? Ipak, priznaću, slikari moraju biti nametljivi prvashodno svojim radom. Moraju izazvati emociju kod ljudi. Za mene ne postoje loši i dobri slikari. Već, dobri i loši momenti. A, svi ih imamo. Različitost, prevazilaženja "tabua", "plesanje na svojstven način" pomaže da nametljivost bude suptilna.

Što se tiče društvenih mreža u današnje vrijeme stvaraju čuda. Koliko pomažu, toliko i odmažu. Pomažu, jer nažalost ljudi više gledaju Instagram, fb, tic-toc, i mnoge druge, nego što čitaju ili gledaju televiziju. Samim tim, dovoljno je da imate dobar broj pratilaca i poznati ste. Ja sam "stara garda". Više volim klasiku. Štampani i televizijski mediji.

  • Šta biste poručili mladim ljudima, posebno ženama, koji se odluče za slikarstvo?

Svim mladim ljudima, damama, koleginicama, koje bi voljele da se bave ovim poslom poručujem sljedeće: "Drage moje, budite hrabre, istrajne, odvažne, dostojanstvene. Ne osvrćite se što će svijet reći, već što vi imate za pokazati. Za mene vi ste "simbol savršenstva", jer nositi ime "žena" u Crnoj Gori još uvijek je teško breme.

  • Možemo li uskoro očekivati neki novi projekat?

Ah, da. Novi projekti. Što se tiče Crne Gore, spremam izložbu za Bijelo Polje, Cetinje, Bar. Međutim, za mene veoma bitna izložba je u Parizu 2024. godine u Luvru. Krajem oktobra idem za Pariz da potpišem ugovor i obavimo razgovore sa gostima, koje bih voljela vidjeti u samom programu izložbe. Namjera mi je okupiti muzičare sa Ex Ju prostora, od roka, popa, opere, klasike, jazz-a. Sve ono što volim. Kao i umjetnike iz Italije i Francuske. Navešću listu mojih zvanica: Francuska: Amir Haddad-pjevač, India pjevačica, Matre Gims pjevač, kao i dvije slikarke. Jedna mora biti bijele puti kože, a druga crne. Zbog samog naziva izložbe "Slučaj traganja -3black@white". Zatim Italija: Anna Pirozzi - sopran, Hrvatska: Miron Stjepan Hauser, Makedonija: Vlatko Stefanovski, Srbija: Đorđe David. Crna Gora: Emilija Minić - sopran, grupa "Perper". S obzirom da volim književnost, odlučila sam da Edita Dautović bude pjesnikinja i Momčilo Zeković Zeko - književnik. Postoji i poseban gost. Njegovo ime neću otkrivati, koji je i arhitekta i slikar. Predstaviće svoja dva rada.

Ružica Radulović je rođena 1.08.1981. godine u Bijelom Polju. Živi i stvara u Parizu. Trenutno je u Podgorici zbog poslovnih obaveza. Slikarstvo ju je opčinilo još kao malu. Sklonost ka umjetnosti naslijedila je, iz porodice, jer potiče od eminentnih književnika, pjevača, slikara, vajara, dramaturga...

Ružica Radulović je 10. juna 2023. godine imala samostalnu izložbu u Podgorici "Slučaj traganja-2", gdje su njeni radovi rasprodati u roku od nepuna četiri dana. Izložbu je otvorio akademski slikar Milutin Obradović.

Ona je do sada svoje radove prezentovala u zemlji i regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније