Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M.

14. 10. 2023. 17:50 >> 17:50

MKM

Književnica Dubravka Ugrešić dobitnica Njegoševe nagrade

Na 5. sjednici žirija za dodjelu Njegoševe nagrade sa četiri glasa za, nagradu je dobila književnica Dubravka Ugrešić. Tri od sedam članova žirija su glasali za slovenačkog pisca Draga Jančara, koji se našao u posljednjem krugu glasanja. U najužem izboru za dodjelu nagrade bili su David Albahari, Dubravka Ugrešić i Drago Jančar.

"Neke nagrade su važne piscu, a neke nagrade su važne društvu i kulturi“, kazao je predsjednik žirija Nedžad Ibrahimović.

Kako se navodi u saopštenju, zbog njenog književnog opusa, etičkog stava, integriteta i društvene angažovanosti, nagrada koja je dodjeljena Dubravki Ugrešić spada u ovu drugu kategoriju.

Kako je saopšeno iz Ministarstva kulture i medija Dubravka Ugrešić je čitana i prevođena hrvatska/jugoslovenska spisateljica čijim će se djelom baviti i generacije koje sljede.

Jedna je od najžešćih kritičarki balkanskog patrijarhata i iz njega proizašlih nacionalizama. Predavala je na prestižnim američkim i evropskom univerzitetima.

Član žirija Saša Ćirić iz Srbije je izjavio: „Svoj glas sam dodjelio djelu Dubravke Ugrešić zbog njegove književno-istorijske relevantnosti i trajanja, poetičkog eksperimenta, spoja esejističkog i narativnog, kao i kritičke orjentacije, odnosno njenog uticaja na balkanskoj i međunarodnoj književnoj sceni.“

Prema mišljenju žirija:

“Dubravka Ugrešić najblistaviji je glas post/jugoslavenske prozne književnosti i esejistike, spisateljica iznimne imaginacije, stilske samosvijesti i originalnosti, čiji opus, nesumnjivo, pripada i vrhuncima svjetske i evropske književnosti kraja 20. i početka 21. stoljeća. Kao rijetko koji/a autor/ica sa šireg prostora, ona je uspijevala pronaći najbolje literarne forme za svoje teme i preokupacije te na autentičan i originalan/očuđujući način, pisati o raznim aporijama i anomalijama našeg prostorvremena. Ugrešić je majstorica ironije, persiflaže, kalambura i dosjetke; lucidna opservatorica društvenih kretanja koja spretno kombinuje različite stilske registre i zavodi svoje čitatelje iznimnom literarnom osobnošću i umijećem mimikrije. Ugrešić je uspijevala prepoznati brojne aktualne društvene transformacije, savremene fenomene i mijene vremena koji su nama, kao njihovim savremenicima, često nevidljivi, uvijek korak ispred ostalih. Njen literarni opus kao i pogledi na društvo, estetički i etički imperativi kojima se rukovodila u životu i pisanju, kao i nesalomljiva umjetnička kičma čine dragocjeno naslijeđe za sve generacije pisaca/spisateljica i čitatelja/ica na post/jugoslavenskom prostoru, generacije koje žele ovdje i sada stvarati bolju budućnost. “

Nagradu će primiti predstavnici fondacije/zaklade koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njenom književnom ostavštinom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније