Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ A.B. ]

29. 07. 2023. 20:11 >> 20:15

DOM KULTURE U BARU

"Dekameron“ odigran na Ljetnjoj sceni u Baru

Premijera predstave „Dekameron“, po dramatizaciji Stevana Koprivice, a u režiji Dejana Projkovskog, odigrana je sinoć na Ljetnjoj sceni Doma kulture u Baru.

Humorno sagledavanje, ironija i apsurd poetička su sredstva kojima se u dramatizaciji služio Koprivica, a reakcije publike kazuju da nas dramaturg odlično poznaje.

 

„Dekameron“ je spoj različitih žanrova- od farse, skerca, anegdote, pa do tragedije i melodrame, za koju Koprivica kaže da je kao pisac preferira.

„Svega toga ne bi bilo da Bokačovo svevremeno djelo nije dalo povoda da se napravi ovakav komad. Ovo je, takozvana, fragmentarna dramaturgija, niz slika koje na kraju daju jednu opštu, veliku sliku i vizuru spram bolesti, straha, religije, manipulacije i pokušaja malog, običnog čovjeka da se uspravi i da bude slobodan", kazao je on. 

Projkovski pripada vrhu regionalnog rediteljskog svijeta čiji su komadi nagrađivani i spajaju artističko i komercijalno.

Makedonski reditelj ističe da ovo pozorišno ostvarenje ima duh mjesta u kom je nastalo, te da je u središtu priče čovjek i njegova ideja o ličnoj slobodi i izborima.

Po njegovim riječima, i sam Bokačo govori o malom čovjeku koji hoće da se poigrava sa velikim temama.

Više od dva sata pred punim gledalištem smjenjivali su se maestralni glumci niškog i Gradskog pozorišta. Ovaj ansambl, generacijski raznolik, energijom je vrlo ujednačen i predan.

Omar Bajramspahić, glumac Gradskog pozorišta, sa rediteljem je sarađivao nekoliko puta i kaže da je sloboda koju on daje glumcima nešto što najviše cijeni.

„Ne koči nas, pušta me i da griješim da bismo na kraju došli do onoga što je i on, ali što sam i ja, želio. Večeras smo osjetili koji su to momenti na koje publika reaguje i to nam daje znak gdje da zaoštrimo ubuduće. Zaista se prelijepo osjećam u svim njegovim predstavama u kojima igram“, kazao je ovaj miljenik publike.

U predstavi još igraju: Miloš Pejović, Sanja Krstović, Vanja Jovićević, Dušan Kovačević, Maja Vukojević Cvetković, Pavle Popović, Una Lučić, Stefan Vuković, Lara Dragović, Evgenija Stanković, Dragana Jovanović i Dragiša Veljković.

Scenografiju potpisuje Valentin Svetozarev, muziku Goran Trajkoski, dok je raskošne kostime radila Marija Pupučevska.

Scenski pokret i koreografija povjereni su Tamari Vujošević Mandić, asistent reditelja je Branka Knežević a muzički urednik i korepetitor Renata Perazić.

Reprizno igranje „Dekamerona“ zakazano je za večeras, na Ljetnjoj sceni Doma kulture, u 21:30 sati. 

Cijena ulaznice iznosi 10 eura, a telefon za rezervaciju karata: 068/278-760.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније