Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

09. 06. 2023. 11:17 >> 11:17

VEČERAS U BIBLIOTECI "NjEGOŠ"

Promocija knjige Edite Dautović u Nikšiću

Promocija četvrte zbirke poezije "Našli smo jedno drugo" Edite I. Dautović biće organizovana večeras u Narodnoj biblioteci "Njegoš" u Nikšiću od 19 sati.

O zbirci će govoriti Veljko Veljović, Vesna Kljajić i autorka, a stihove će kazivati Branka Otašević i Miloš Zvicer.

U muzičkom dijelu nastupa flautistkinja Vilka Vučinić, koja će izvesti numeru "Hallenser Sonata u e molu" od Hendla.

Kako navode u najavi događaja, knjiga je paralelno izašla za srpsko i crnogorsko tržište u izdanju izdavačke kuće Arte i Spirit Art Montenegro, a finansijski podržana od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Zbirka je ranije promovisana u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović", 23. marta 2023. godine, dok je 18. aprila predstavljena i beogradskoj publici u "Teatru Levo". Promocija je održana krajem aprila i u Prijepolju, u organizaciji Doma kulture Prijepolje, u rodnom gradu autorke.

"Naslov knjige 'Našli smo jedno drugo' prije čitanja knjige, može da pogrešno asocira na jednostavnost, uobičajenost, na lirsko ispovjednu ljubavnu poeziju. Ova knjiga jeste prevashodno knjiga ljubavne poezije, ali je i nešto znatno šire. Kada je riječ o samom naslovu knjige, na početku da naglasim da je to u svojoj recenziji dobro zapisao književni kritičar Vlatko Simunović koji suštinu naslova shvata trosmjerno: kao susret dvoje zaljubljenih bića iskazan u jednoj od njenih pjesama na samom početku knjige, zatim kao autorkin susret sa poezijom, i na kraju susret sa "vječitim mladoženjom" - rijekom Lim, čiji talasi šume kroz poeziju većine polimskih pjesnika, pa snažno i kod Edite I. Dautović. Kod nje možda i mnogo naglašenije, što se očitava i u ovoj knjizi poezije gdje nailazimo na više antologijskih stihova, slika, pa i pjesama kao cjeline", kazao je književnik Braho Adrović.

Simunović ističe da naslov nove zbirke pjesama čitaca upućuje na odnos pjesnikinje s osjećajnim i duhovnim oblicima karakterističnim za oblast s obje obale rijeke Lim.

"Od izvora do ušća. Od Plava do Priboja disanje i pisanje su u znaku te rijeke. Ritam Editinog stiha je ritam Lima. Rijeka je saučesnik u kreaciji primarnih ritmova života ove knjige. Jedno kroz drugo svjedoče o ljudima, sudbinama, konačnosti, žudnjama", zapisao je Vlatko Simunović.

Moderatorka večeri je Radojka Draganić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније