Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

23. 05. 2023. 17:20   >>  17:20

U CRNOGORSKOJ KINOTECI

Realizovana radionica "Princip grafike u duhu boje nara"

U Crnogorskoj kinoteci uspješno je realizovana grafička radionica "Princip grafike u duhu Boje nara", inspirisana kultnim filmom Sergeja Paradžanova "Boja nara". Radionicu je vodila grafičarka Olivija Ivanović Strugar (autorka brojnih izložbi, dobitnik nekoliko nagrada, sa bogatim iskustvom u prosvjeti; nekadašnja saradnica na Fakultetu Likovnih umjetnosti, studijski program grafike).

Kako navode u Crnogorskoj kinoteci, film je prepun likovnog bogatstva, a snimljen je 1968. godine i smatra se za jedno od remek djela svjetske kinematografije.

"Radionica se održavala od 8. aprila do 13. maja svake subote u prostorijama kinoteke. Nakon gledanja filma učesnici su imali priliku da prenesu utiske kroz jednu od tehnika visoke štampe i da savladaju znanje na jedan zabavan način. Stečeno znanje mogu podijeliti dalje, jer je materijal, kao i alat, lako dostupan, a dodatno sam postupak štampe bio je obogaćen i korišćenjem tradicionalne japanske alatke za štampu 'BAREN', koju je za ovu priliku napravila autorka radionice", naglašavaju u Kinoteci.

Ivanović Strugar je kazala da joj je cilj kao autora bio da upozna širu publiku sa grafikom na način da zainteresovanima da mogućnost da i sami istražuju i da to znanje prenose i na druge.

"Iz toga je došlo i do izbora tehnike karton štampe i jednostavnih alata i materijala dostupnih svima. Inspiraciju smo potražili u filmu Sergeja Paradžanova 'Boja nara'. Film je prebogat simbolikom i otvara polje podsvjesnog, pa je i sam pristup crtanju bio nepretenciozan i naizgled relaksiran. Rezultati su se najbolje vidjeli na zadnjoj radionici i sami učesnici su zaključili da su tek načeli polje grafičkog medija i počeli su uviđati radost neizvjesnosti rezultata štampe. Zajedno smo plovili na kreativnom talasu Paradžanova i mislim da je time cilj itekako ispunjen", kazala je autorka radionice.

U okviru radionice, akcenat je pored inspiracije likovnim bogatstvom filma stavljen i na većoj angažovanosti nastavno-školskog kadra na promovisanju grafike i prevazilaženju grafičkih izazova u radu sa mladima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније