Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б. [ Radio Tivat ]

23. 05. 2023. 14:01   >>  14:01 3

KONCERT U TIVTU

Ženska pjevačka grupa "Đude" posljednja u očuvanju dvoglasnog pjevanja

Koncert ženske pjevačke grupe "Đude" iz Kolašina, koja njeguje tradicionalno dvoglasno pjevanje, održan je sinoć u Velikoj sali Centra za kulturu u Tivtu.

Gosti koncerta, koji je podržala opština Tivat bili su FA "Nikola Đurković" i polaznice radionice pjevanja iz KUD "Sloga" Đenovići. Publiku je pozdravio profesor Predrag Šušić, direktor KUC Kadena.

Osnivač "Đuda", Davor Sedlarević govorio je o pjesmama iz različitih krajeva Crne Gore, koje su izvođene tokom večeri.

Šušić je zahvalio Opštini na podršci projektima tog kulturnog centra.

"Publika je na koncertu vidjela koliko mi ustvari imamo bogatstvo na teritoriji Crne Gore, čak na jednom izuzetno visokom nivou. Odslušani su različiti tipovi, napjevi, uz edukativno predavanje, koje je i bilo u fokusu svega, jer projekat KUC-a Kadena je bio 'Revitalizacija i prezentacija tradicionalnog a cappella pjevanja Boke kotorske". Polaznice radionice, njih petnaestak večeras su nastupile i prikazale dio onoga što je naučeno u kratkom periodu od samo dva, tri dana", naglasio je Šušić za Radio Tivat.

Projekat je, kako je dodao, nastavak nekih prethodnih radionica od prije dva mjeseca u Kotoru i prije godinu dana u Tivtu.

"Nisu Đude slučajno već na evropskim i svjetskim listama, ne samo etno grupa. Ovo su kvalitetni projekti, u saradnji sa etno muzikološkim odsjecima iz regiona, ne znam koliko je doktora nauka uključeno u sve te projekte, i u Etno kampu u Kolašinu i u FA "Nikola Đurković" u Kotoru, sada i KUC Kadena iz Tivta, mislim da su to zaista prave tradicionalne vrijednosti", naglasio je Šušić.

Sedlarević je istakao da je kvalitet nagradila tivatska publika.

"Ženska pjevačka grupa 'Đude' je zasluženo dobitnica nagrade za 'Najbolju evropsku priču' za prošlu godinu, posljednja formalna grupa koja se bavi ovim tipom pjevanja kod nas. Nažalost, posljednja! Radimo na tome da ne bude više posljednja. Pobjedama na brojnim festivalima, kao i večeras, one su samo dokazale taj svoj kvalitet", istakao je Sedlarević.

"Đude" su nastale 2015. na bazi pjevačke grupe KUD-a Mijat Mašković. Veliki potencijal tadašnjih djevojčica prepoznao je upravo Sedlarević, koji kaže da nagrade više ni ne broje, a više ne idu ni na takmičenja, jer su sada posvećeni praktičnom radu na očuvanju, izučavanju i prenošenju takvog vida pjevanja, dvoglasnog sa sazvukom sekunde, koje izumire naročito kada su žene u pitanju, jer muških grupa još ima.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније