Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Vlatko Simunović, TVCG ]

05. 05. 2023. 08:13 >> 08:20
3

LAŽ I ISTINA

Malović nije umro sam i zaboravljen

Čuveni crnogorski glumac, istaknuti kulturni stvaralac i doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta, Drago Malović, preminuo je 12. maja 2014. godine. Iduće sedmice navršiće se devet godina.

Nedavno su dnevne novine "Blic" donijele skadnaloznu vijest da je umro u staračkom domu, zaboravljen i od svih napušten. Informaciju se prenijeli i neki portali. Porodica Malović s ogorčenjem demantuje tu neistinu.

"Nije tačno. Moj otac je bio okružen svom pažnjom svoje djece, unučadi i praunučadi, u svom stanu u Podgorici. Čak smo imali osobu koja je bila plaćena da o njemu brine. Bio je svjestan da je bolestan na smrt. Do same smrti sve funkcije je sam obavljao. Neistina je i da ga je država zaboravila. Kao dobitnik Trinaestojulske nagrade otac je imao status istaknutog stvaraoca. Živio je skromnim životom. Čak mi je, kada sam se oženio, kao svadbeni poklon kupio stan" kaže Miomir-Mili Malović, sin čuvenog glumca.

Potonji dani

Režiser Blagota Eraković ja sa Dragom Malovićem sarađivao decenijama.

Poznanstvo datira iz poratnog Nikšića, kada je Malović u lokalnom pozorištu igrao likove mladih ljubavnika i heroja. Nakon preseljenja u Podgoricu., kao reditelj u nacionalnom teatru, angažovao ga je u predstavama koje su obilježile istoriju Crnogorskog narodnog pozorišta. Sa čuvenim glumcem je kontaktirao do kraja Dragovog života.

"Išao sam i kada je Drago zaslabio, Njegov sin Mili, naš kolega, vrhunski dizajner svjetla u CNP-u, rekao mi je da jako loše. Toliko mi se, hvalio na đecu, na Ljilju, na Belu, na Milog. Kaže: A pogiboše oko mene Baśo. Govorim - omalite malo, imate vi svi svoje porodice, vodite o njima računa, meni malo treba. Nikad me niko ođe ostavio nije. Ni jednog trenutka. Ni danju ni noću. Uvijek je neko od njih troje pored mene", prisjeća se Eraković.

Pozadina

On tvrdi da je pozadina skandalozne vijesti o okolnostima pod kojima je umtro slavni crnogorski glumac očigledna i da je dnevnopolitičkog karaktera.

"U vrijeme kada sa te adrese dobijamo spinove od kojih se, da ne kažem nešto grublje, čovjeku zavrti u glavi. U okviru tih sponovanja treba sad Crnu Goru ojaditi i ispljuvati da ne vodi računa o svojim istaknutim umjetnicima i ljudima, ljudima zaslužnim za kulturu i umjetnost. Ista je takva priča bila oko Živka Nikolića, svi zaboravljaju da je Živko živio u Beogradu a ne u Crnoj Gori. Ako neko treba da trpi zbog sudbine Živkove treba da trpe gospoda u Beogradu" kaže Eraković.

Ogorčen je i prvak Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović.

"To je za mene horor. Devet godina poslije smrti uvaženog umjetnika, dobitnika Trinaestojulske nagrade, uvaženog oca, divnog kolege, čovjeka kojega je poznavala cijela Jugoslavija, čovjeka čija je porodica časni i kako tradicija zapovijeda ostala u njega, pisati takve neistine...Neko ima potrebu da blati Draga Malovića, njegov lik, njegovu porodicu i državu Crnu Goru" ističe Marunović.

Kako kaže, na udaru je crnogorska etika koja je starija od crnogorskog etnosa i njegova je srž.

Đevojačke pletenice 

Osim u osudi neistina o okolnostima smrti Draga Malovića, naši sagovornici saglasni su da se Drago Malović u vječnost preselio noseći sa sobom samo jednu bol. Nikad nije prežalio smrt svoje supruge. Eraković kaže da nikad neće zaboraviti riječi koje je izgovorio nad njenim grobom.

"Nad njom mrtvo je rekao - kad bih se danas morao oženiti tebe bih moja Koso oženio" prisjeća se Eraković.

Odlazak čuvenog glumca krije i jedan detalj dostojan antičke drame. Tražio je od djece da mu na prsa polože davno odsječene, đevojačke pletenice njegove životne izabranice,

"Tražio je taj dan, prije nego što će umrijeti da mu ih doneseme. Držao je njene pletenice na grudima. Sa njima, pod košuljom je i sahranjem" ispričao nam je Miomir Mili Malović.

To je cijela istina o odlasku Draga Malovića.To je priča o ljubavi kojoj ni smrt ni laž ne mogu nauditi.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније