Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

K. J.

01. 04. 2023. 20:35 >> 22:19

KUD “DUGA”

Održana Smotra folklornih ansambala za djecu

Prva generacija „Malenih čuvara tradicije“, njih 350 iz cijele zemlje, učestvovali su u Beranama, na prvoj Smotri folklornih ansambala za djecu do 12 godina, saopšteno je iz KUD “Duga” iz tog grada.

KUD „Duga“ je, kažu, uz podršku Udruženja folklornih ansambala Crne Gore i JU Centar za kulturu Berane, pod pokroviteljstvom Opštine Berane ovaj ozbiljan i zahtijevan projekat i realizovalo na opšte zadovoljstvo svih koji su prisustvovali i učestvovali.

“Berane je ugostilo male folkloraše iz Podgorice, Pljevalja, Tivta, Kotora, Mojkovca, Petnjice, Đenovića, Andrijevice i Bijelog Polja. Kako običaji i nalažu na ovakvim manifestacijama, učesnici su u narodnim nošnjama najrazličitijih igara iz regiona prošetali Beranama. Posjetili su Polimski muzej i spomenik Jasikovac odakle je defile i započeo. Posebna dječija radost je unijela i živost među stanovnicima Berana i ovo je bio veliki praznik mladosti, poleta, nade i ljepote”, navodi se u saopštenju.

Kada se govori o čuvanju tradicije, nasleđa, kulture i identiteta naroda, kako navode, folklor se ubraja u najefektnije i najljepše načine i upravo uključenje u proces ovih mladih naraštaju garantuje ispunjenje te želje a i obaveze.

“Sudeći po onome što su pokazali, mladi folkloraši iz cijele Crne Gore, bili su na visini zadatka. Posebnu čar svemu daje i činjenica da se u kulturno-umjetničkim društvima njeguju ne samo igre i običaji svog naroda već i mnogih drugih čime se uči i istrajava u poštovanju različitosti”, piše, između ostalog, u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније