Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

М.М.Љ. [ PR centar ]

26. 01. 2023. 21:41 >> 21:36

KONCERT

Kamerni ansambl Parestum priredio nezaboravno veče u Muzičkom centru

Kamerni ansambl Parestum je, u prepunoj sali Muzičkog centra Crne Gore (MCCG), na majstorski način predstavio podgoričkoj publici djela kompozitora klasične muzike.

Na koncertu, koji je održan sinoć, publika je imala priliku da čuje dva najznačajnija djela za kvintet, koja su jako zahtjevna i virtuozna – Šubertov Kvintet za klavir i gudački kvartet u A duru opus D 667 „Pastrmka“ i Humelov klavirski kvintet opus 87“.

Članovi kamernog ansambla su violinista Vujadin Krivokapić, pijanista Bojan Martinović, volista Miša Berkut, čelistkinja Ana Zakrajšek i kontrabasista Zoran Zakrajšek.

„Ono što je specifično jeste da je za mene uvijek je ljepša priprema za koncert. Uvijek je ljepše putovanje, nego cilj, misli se na probe, na vježbanje...tako da koncert dođe kao veseli kraj svega ovog“, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je, nakon koncerta, kazao da je suština kamerne muzike zajedničko sviranje.

„Ono što je specifično jeste da je za mene uvijek je ljepša priprema za koncert. Uvijek je ljepše putovanje, nego cilj, misli se na probe, na vježbanje...tako da koncert dođe kao veseli kraj svega ovog“, kazao je Krivokapić.

On je napomenu da im je MCCG, kao organizator, u potpunosti izašao u susret.

„Ima li smo odlične uslove i sve je bilo na vrhunskom nivou. Energija na koncertu je bila dobra, druženje je bilo dobro i publika zadovoljna“, rekao je Krivokapić.

Govoreći o djelima koja su predstavili publici, on je kazao da su se sa njima susreli tokom studentskih dana, ali da je svakako interesantno kada se čovjek tome vrati nakon toliko vremena.

Krivokapić je istakao da su ova djela opstala samo zbog svog kvaliteta, a ne zbog popularnosti.

Napominje da su sada sve popularniji manji sastavi kojih je sve više u Crnoj Gori, kao i da je kvintet Parestum nastao na festivalu gudača u Perastu.

Na pitanje da li će nastupati još negdje tokom godine, on je odgovorio da to ne zavisi od njih nego od organizacije.

„Imali smo tokom jeseni koncerte Crnogorskog simfonijskog orkestra u organizaciji MCCG u Nikšiću, Pljevljima i na Cetinju. Postoji taj problem da je Podgorica „jak centar“, ali mi nećemo propustiti nijednu priliku da se predstavimo publici iz bilo kog dijela Crne Gore“, zaključio je Krivokapić.

Pijanista Bojan Martinović, podsjećajući kako je nastao kamerni ansambl Parestum, rekao da je prosto nevjerovatno da u Crnoj Gori ljudi profesionalci ne sarađuju.

“Zato je ovo zaista jedna lijepa i plemenita ideja i stvarno smo uživali i nadam se da nas čeka još par koncerata sa ovim programom”, rekao je Martinović.

On je rekao da se nada da će od ljeta imati koncerte u Srbiji, ali i po regionu.

Kada je u pitanju repertoar, Martinović je istakao da je “Pastrmka” trejmark ovog sastava koji nije tipični klavirski kvintet, jer umjesto dvije violine ima kontrabas, violinu, čelo, violu i klavir.

“Tako da svako ko se usudi da u ovakvom sastavu nastupa želi prosto da svira “Pastrmku”. Što se tiče Humelog djela to je logična veza sa Šubertom i tom epohom”, pojasnio je Martinović.

On je napomenuo da pripremaju još neke komade, ali da su ova dva djela okosnica u narednom periodu za kamerni ansambl Parestum.

Čelistkinja Ana Zakrajšek kazala je da zadovoljna sinoćnjim koncertom.

“Presrećna zbog prepune sale Muzičkog centra i mislim da je publika uživala jednako kao i mi”, kazala je Zakrajšek.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније