Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

М.М.

24. 01. 2023. 10:15 >> 10:21

SJUTRA U MUZIČKOM CENTRU

Kamerni ansambl Parestum izvešće zahtjevna i virtuozna djela za kvintet

Na koncertu kamernog ansambla Parestum, koji će biti održan sjutra veče u Muzičkom centru Crne Gore, publika će biti u prilici da čuje dva najznačajnija djela za kvintet, koja su jako zahtjevna i virtuozna, kazao je pijanista Bojan Martinović.

Pored Martinovića, članovi ovog kamernog ansambla su: violinista Vujadin Krivokapić, volista Miša Berkut, čelistkinja Ana Zakrajšek i kontrabasista Zoran Zakrajšek.

Martinović je, u susret koncertu, kazao da kvintet Parestum nije tipičan, jer kvintet podrazumijeva dvije violine, violu, violončelo i klavir.

„Potrudili smo se da za ovaj koncert odaberemo dva najznačajnija djela za kvintet, koja su jako zahtjevna i virtuozna - Šubertov kvintet „Pastrmka“ i Humelov klavirski kvintet opus 87“, naveo je Martinović.

Istakao je da gotovo podjednako preferira kamerno i solo muziciranje.

„Kamerno muziciranje mi je puno donijelo u sazrijevanju i napredovanju u smislu zvuka i sluha. Tako da posebno cijenim ovakve momente kad sviram sa vrhunskim muzičarima i prijateljima. To je za mene svaki put jedan korak dalje u napredovanju“, rekao je Martinović.

Govoreći o tome kako je nastao kvintet Parestum, Zoran Zakrajšek je kazao da su na festivalu gudača u Perastu došli na ideju da počnu saradnju.

„Kultura zajedničkom muziciranja podrazumijeva imati dovoljno „sluha“ za kolege iz ansambla i obratiti pažnju na njihov senzibilitet. S tim, što naravno, morate obratiti uz to pažnju na senzibiltet same kompozicije. U odnosu na solo muziciranje, zbog toga je kamerno muziciranje potpuno drugačije“, naveo je Zakrajšek.

Istakao je da solo, kamerno i orkestarsko sviranje imaju svojih draži, ali da je najbitnija komunikacija i osluškivanje kolega prilikom sviranja.

Na pitanje kakvi su im planovi za kvintet, Martinović je kazao da imaju plan da program isproduciraju na taj način da se snimi i dokumentuje.

„Planiramo nastupe u Crnoj Gori, a možda i u inostranstvu“, naveo je Martnović.

Karte od cijeni od pet eura se mogu kupiti na biletarnici MCCG radnim danima od 9 do 15 sati, kao i dva sata prije početka događaja, kao i rezervisati putem broja telefona biletarnice 068 004 900.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније