Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Вања Ковачевић, ТВЦГ

30. 11. 2022. 15:48 >> 15:47

U CRNOGORSKOJ KINOTECI

Počeli Dani palestinskog filma

U Crnogorskoj kinoteci sinoć su počeli Dani palestinskog filma. Povod za trodnevnu manifestaciju u okviru koje će biti prikazana tri filmska ostvarenja je međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom koji su juče obilježile i Ujedinjene nacije. U okviru manifestacije publika može da pogleda filmove koji govore o sudbini naizgled malih, običnih ljudi i njihovim nastojanjima da ostvare život dostojan čovjeka.

Film kao medij koji spaja, objašnjava i zbližava stav je koji je u osnovi trodnevnog događaja koji su organizovali Palestinska ambasada i Crnogorska kinoteka.

Povod za događaj je i Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom koji već godinama pruža priliku svijetu da usmjeri pažnju na pitanje Palestine koje je do danas ostalo neriješeno, a koje podrazumijeva da narod Palestine tek treba da dobije svoja neotuđiva prava definisana od strane Generalne skupštine.

Abasador Palestine Rabi Al Hantuli na otvaranju manifestacije je istakao da svaka forma umjetnosti, a posebno film može da skrene pažnju na probleme jedne zajednice, ali i da približi dva naroda, palestinski i crnogorski koji možda ne znaju mnogo jedan o drugom, a koji su, opet, bliski po mnogo čemu.

Sinoć je publika mogla da pogleda film "200 metara", ostvarenje nagrađeno na mnogim međunarodnim festivalima. Večeras je na programu film "Dužnost", dok će sjutra biti prikazan "Vrijeme koje ostaje".

Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom 29. novembar, izabran je zbog njegovog značenja i značaja za narod Palestine. Tog dana 1947. godine, Generalna skupština je usvojila rezoluciju 181 (II), koja je postala poznata kao Rezolucija o particiji. Ona je omogućila osnivanje "jevrejske države" i "arapske države" u Palestini, sa Jerusalimom kao zasebnom pravnom cjelinom pod posebnom međunarodnom ingerencijom. Od dvije države koje su trebale biti stvorene ovom rezolucijom, samo jedna, Izrael, je do sada realizovana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније