Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Вања Ковачевић, ТВЦГ

26. 11. 2022. 21:15 >> 21:13

PREMIJERA U "ZETSKOM DOMU"

"Obožavateljka" kao odgovor na pitanje može li se opstati na lažima

Predstava "Obožavateljka", koju je režirala Ana Vukotić, premijerno je izvedena sinoć na sceni Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Preplićući pojmove istine i laži, rediteljka postavlja pitanje da li mogu opstati životi zasnovani na lažima, paranoji i nedostatku ljubavi.

Ako su Čehovljevi junaci zaglavljeni između prošlosti koja je nestala i budućnosti koja se ne nazire, onda se junaci predstave Obožavateljka nalaze u prostoru izokrenutih vrijednosti koji ih nagoni da po svaku cijenu prihvate kompromis, ma kakav on bio. Osuđeni na nemoć sopstvene savjesti na jednoj i licemjernog svijeta koji ih okružuje, na drugoj strani junaci ove tragikomedije, neminovno doživljavaju neuspjeh. Zbog nemanja snage da promijene stvari, oni prelaze put od naizgled uspješnih, do ljudi kojima se u momentu ruši sve.

Spajajući dvije jednočinke savremenog hrvatskog dramatičara Ana Vukotić svoju najnoviju predstavu boji širokom lepezom valera pa ono što počinje kao duhovita drama i komedija, sa naglašenim ironijskim kontekstom, završava se kao tragedija u čijem središtu je povrijeđena žena.

Narativni tokovi i linije dvije jednočinke se prepliću, pa je gledaocu pružena mogućnost da formalno zasebne priče sagleda kao jednu. Osim sudbine, protagoniste predstave povezuje i replika "Istina je istina, a laž je laž, bilo kad i bilo gdje".

Nova predstava Ane Vukotić, iako naizgled zabavna, ozbiljna je priča koja dotiče obzorje tragičnog i koja, što je, mnogo važnije, postavlja pitanje da li je moguće od krhotina sopstvenog života razbijenog u paramparčad napraviti mozaik, predstaviti ga kao ozbiljno umjetničko djelo i nastaviti dalje, kao da se ništa važno nije desilo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније