Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Ч.Ј.

19. 10. 2022. 11:05 >> 11:05

TRAJE DO SUBOTE

Otvoren VIII internacionalni sajam knjiga u Podgorici

Internacionalni Sajam knjiga svečano je otvoren sinoć u Bemax areni. Kako je saopšteno iz Glavnog grada na sajmu će se predstaviti preko 50 izdavača iz Crne Gore i regiona. Sajam će trajati do subote, 22.oktobra, a radno vrijeme je od 11 do 22 sata. Ulaz je besplatan.

"U toku petodnevnog trajanja – pored brojnih izdavača iz Crne Gore i regiona, Glavni grad će ugostiti i reprezentativne predstavnike izdavačkih kuća iz Evrope. Kvalitetan izbor pratećih programa jedno je od prepoznatljivih obilježja Sajma. To su susreti s piscima, tribine, okrugli stolovi, radionice…U okviru tih formi biće predstavljena savremena crnogorska autorska i izdavačka scena, kao i pisci i produkcije inostranih izdavačkih kuća", saopšteno je iz Glavnog grada.

Kao jedan od značajnijih programa u okviru Internacionalnog sajma knjiga, iz Glavnog grada navode otvaranje Podgoričke knjižare/čitaonice u centru grada, koji organizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

Sajam je sinoć otvorio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

"Činim to s velikim zadovoljstvom, kao ljubitelj knjige i neko ko razumije značaj ovakvih manifestacija, ukupno gledano, pogotovo u ovom dijelu svijeta i u ovom trenutku koji živimo. Veoma sam zadovoljan što prepoznajem kontinuirani razvoj u programskom, produkcionom i organizacionom smislu. Čini mi se da se naš Sajam svake godine sve bolje pozicionira, na regionalnoj kulturnoj mapi i da polako postaje nezaobilazna adresa za sve važne izdavače i ljubitelje knjige na ovom dijelu Zapadnog Balkana", istakao je Vuković.

Kao posebno važnom Vuković je naveo, vrednosnu osnovu ili temelj na kojem je sazdan sajam.

"Kulturna politika uopšte ali i ukupna politika Glavnog grada šalje poruke tolerancije, afirmacije, pravih, neprolaznih vrijednosti, kao što su multikulturalizam, antifašizam i evropejstvo, sve one vrijednosti koje možda, u vremenu u kojem živimo djeluje da su u blagoj defanzivi. U Crnoj Gori, regionu i na širem planu važno je da manifestacije poput ove, nastave da se kreću pravim putem i ostanu u bastioni slobodog duha, slobodne razmjene mišljenja, u tom smislu jedan istinski Festival intelekta i svega onoga što nam je potrebno u svakom vremenu, a pogotovo u vremenu poput ovog", poručio je gradonačelnik.

On je čestitao sekretarki Medigović i ljudima iz organizacionog tima, svima onima koji su podržali Sajam i poželio posjetiocima da uživaju u sajmu.

"Želim sugrađanima da dopune svoje biblioteke novim izdanjima. Vjerujem da ćemo svi biti zadovoljni kroz koji dan kad podvučemo crtu, time što smo uradili ove godine, a siguran sam da naš Internacionalni sajam knjiga narednih godina može samo da raste", zaključio je Vuković.

Nakon svečanog otvaranja, upriličen je koncert Crnogorskog orkestra mladih.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније