Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ A.M./M.M.Lj. ]

05. 10. 2022. 10:02 >> 10:08
1

KOMEMORACIJA

"Rakčević stvorio ono što ga čini simbolom za buduća vremena"

Pjesnik i esejista Veselin Mitrov Rakčević nije znao za ljudske i nacionalne mijene, nije se dao promijeniti, stojao je stameno. Ono po čemu će ga božanstvo poezije pamtiti stoji u Belom anđelu, u pjesmama sa istorijskom tematikom. To su na komemoraciji povodom smrti Rakčevića kazali pjesnik i predsjednik Udruzenja književnika Crne Gore Novica Đurić i pjesnik Perivoje Popović.

Povodom smrti Veselina Rakčevića Udruženje književnika Crne Gore održalo je komemoraciju u Srpskoj kući.

“Naš profesor, prijatelj, pjesnik i esejista Veselin Mitrov Rakčević, bio je čovjek kojeg su uvažavali u svim udruženjima. Nije znao za ljudske i nacionalne mijene, nije se dao promijeniti, stojao je stameno. On je bio čovjek koji je uvijek druge branio od sebe. Njegova poezija najbolje govori o njemu”, kazao je na komemoraciji povodom smrti Rakčevića pjesnik i predsjednik Udruzenja književnika Crne Gore Novica Đurić.

Pjesnik Perivoje Popović podsjetio je da je Rakčevićevo književno djelo prevedeno na skoro sve velike evropske i svjetske jezike.

“Ja sam o Veselinu Rakčeviću pisao kao o profesoru, prijatelju i bratu. To govorenje bio je pokušaj da se ocijeni ono sto je on stvarao. Rakčević je jezički pripadao srpskom jeziku, ali pripadati čitavim bićem jeziku Njegoša i etici Marka Miljanova je ne samo veliko za malu Crnu Goru, nego ima mjesta i u prostorima evropske i svjetske literature”, kazao je Popović.

Dodaje da j Rakčević veliki pjesnik, u velikim pjesmama.

“Ono po čemu će ga božanstvo poezije pamtiti stoji u Belom anđelu, u pjesmama sa istorijskom tematikom… Veselin je odabrao da bude pjesnik. On je ustvari tako rođen. Malo je pjesnika koji su rođeni kao pjesnici. Kao pjesnik je stvorio ono što ga čini simbolom za neka buduća vremena, i zato nije ni mogao da bude kukavica”, pjesnik Perivoje Popović.

Književnik Veselin Rakčević preminuo je prije dva dana u 77. godini u Podgorici. U rodnoj Podgorici završio je osmogodišnje i gimnazijsko školovanje, a studije na Univerzitetu u Beogradu.

Pisao je poeziju, esejistiku, kritičke tekstove i objavljivao u relevantnim književnim časopisima i periodici.

Bio je predsjednik Podružnice Udruženja književnika Crne Gore za Podgoricu i Danilovgrad, kao i potpredsednik Udruženja književnika Crne Gore, član Udruženja književnika Crne Gore, Udruženja književnika Srbije i Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine, kao i član Saveza novinara Srbije i Crne Gore.

Jedan je od osnivača književne Tribine „Riječ“Udruženja književnika Crne Gore.

Veselin Rakčević je dobitnih najznačajnijih književnih priznanja u zemlji, regionu i inostranstvu:Nagrada Radio Televizije Titograd, 1967.godine, nagrada Studentskog grada u Beogradu, zatim Nagrada Abraševićevih večeri poezije, Prvi pjesnik Jugoslavije, Celjski susreti, Pjesnički prsten Subotice, Internacionalne nagrade „Peno Penjev“ i „Lirski glas“ Sofije, Prva nagrada Međunarodnog festivala u Sofiji.

Dobitnik je najviših i najuglednijih priznanja Udruženja književnika Crne Gore: Nagrade Marko Miljanov UKCG(2002); Vidovdanske povelje Tribine „Riječ“UKCG(2010) i nagrade Makarijevo slovo Udruženja književnika Crne Gore za životno djelo 2022.godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније