Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

03. 10. 2022. 14:10   >>  14:10

JEDNOGLASNA ODLUKA

Bojan Suđić dobitnik jubilarne nagrade Grad teatra

Savjet JU "Grad teatar", jednoglasno donio odluku da se druga jubilarna nagrada "Grada teatra" za poseban doprinos festivalu dodijeli Bojanu Suđiću, dirigentu.

Sjednica je održana 29. avgusta 2022. godine, a u obrazloženju odluke se ističe da je saradnja Bojana Suđića sa festivalom započeta 2005. godine, te da je sve do ove budvanska puublika bila u prilici da sluša najbolje izvođače sa ineterancionalnih muzičkih pozornica.

"Zahvaljujući pažljivom i stručnom odabiru Bojana Suđića, budvanska publika bila je u prilici da još jednom čuje neke od umjetnika domaće muzičke scene, Katarinu Jovanović, Borisa Kraljevića i Romana Simovića, da upozna neke od najboljih izvođača sa internacionalnih muzičkih pozornica, flautiskinju Šefiku Kutluer iz Turske, pijanistkinju Natašu Paremski iz Sjedinjenih Američkih Država ili gitaristkinju Šuefej Jang iz Kine, da se upozna sa dolazećom zvijezdom, violinistom Nemanjom Radulovićem i da prisustvuje koncertu jednog od najinovativnijih perkusionističkih orkestara 'Amadinda' iz Mađarske.
2016. godine Bojan Suđić na jubilarni 30. festival 'Grad teatar' dolazi sa Horom RTS-a, koji u prostoru starohrišćanske bazilike u Starom gradu, novom scenskom prostoru festivala, izvodi djela domaće i svjetske horske literature", navode u saopštenju.

Saradnja sa Bojanom Suđićem nastavljena je i u 2021. godini, spektakularnim koncertom Orkestra i hora RTS-a, izvođenjem standarda klasične muzike čime je obilježio "povratak u život" nakon godine pandemije.

"Festival će ostati zapamćen i po još dva izvanredna koncerta kojima je dirigovao Suđić. Koncert duhovne horske muzike hora ‘Virtuozi’, sastavljenog od najboljih glasova profesionalnih umjetnika, kojim diriguje Bojan Suđić u ambijentu amfiteatra manastira ‘Stanjevići’, festivalskoj publici otkriva neka od najsuptilnijih dijela duhovne muzike pisana za horsko izvođenje. Nastup sa Stefanom Milenkovićem, najpoznatijim violinistom ovih prostora, i orkestrom RTS-a na sceni između crkava, od strane publike i stručne javnosti, već je proglašen događajem prethodnog festivala", naglašavaju u Grad teatru.

Kako dodaju, poznavanje svjetske muzičke scene, istraživanje žanrovskog i izvođačkog spektra pisanog za glas i orkestar, inovativnost u pristupu vođenja orkestara i horova i prosvjetiteljski doprinos njegovanju ukusa javnosti za najuzvišenije forme klasične muzike osnovni su kvaliteti profesionalne posvećenosti Bojana Suđića, koje nesebično dijeli i kontinuiranim učešćem na festivalu "Grad teatar".

Nagrada će biti uručena na svečanoj sjednici povodom proslave Dana opštine Budva.
Podsjećaju da se jubilarna nagrada za poseban doprinos festivalu dodijeljuje svakih pet godina na osnovu odluke Savjeta, a da je prva dobitnica nagrade Branislava Liješević, dugogodišnja direktorka festivala "Grad teatar".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније