Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Petra Božović, TVCG

21. 07. 2022. 16:01   >>  15:58

NOVI ANSAMBL

Crnogorski kamerni orkestar se predstavio publici

Crnogorski kamerni orkestar prvi put se predstavio publici na festivalu “Podgoričko kulturno ljeto”. Na repertoaru prvog koncerta bila su djela Edvarda Griga, Otorina Respigija i crnogorskih kompozitora Senada Gačevića i Aleksandra Perunovića. Ansambl je osnovala dirigentica Sara Arijana-Serhatlić, koja je prva magistarka orkestarskog dirigovanja u Crnoj Gori.

Da bi školovani dirigent zaista taj posao i radio, nije dovoljna samo diploma. Postoje dva puta: da bude pomoćnik već afirmisanom dirigentu, ili osnuje ansambl i čeka da neko primijeti njegovo znanje i talenat. Magistarka orkestarskog dirigovanja Sara Arijana Serhatlić je izabrala drugu opciju.

"Ideja vodilja koja je bila za formiranje ovog ansambla je želja da se usavršavam u struci i jednostavno nedostatak prilika da radim s nekim manjim ansamblom kako bih mogla da stičem nova iskustva i znanja. To nije problem jednog pojedinca već zato što je naš sistem takav i prepoznaje institucionalno jedan orkestar, to je Crnogorski simfonijski orkestar za koji je potrebno veliko iskustvo i veliki rad da bi se došlo do te pozicije", kaže Serhatlić.

Ansambl čine članovi Simfonijskog orkestra. Koncertmajstor je Marko Simović.

"Ovo je jedna divna i lijepa inicijativa koju smo većina nas, ako ne i svi u ansamblu prihvatili objeručke, odmah na prvu loptu da prvo podržimo stvarno zanimljivu ideju koja se sad upravo rađa, a onda s druge strane da vjerovatno iz radoznalosti vidimo u kom pravcu će to da se razvija", kaže Simović.

U Crnogorskom kamernom orkestru očekuju još angažmana, kada čelnici institucija kulture prepoznaju njihov kvalitet, a Sara Arijana Serhatlić da će jednog dana nastupiti i sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom. Naredni koncert, ovaj ansambl će prirediti na zatvaranju Međunarodnog festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” u Tivtu, 31. avgusta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније