Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

25. 05. 2022. 10:37   >>  10:34

PETAK OD 20 SATI

Promocija knjige "Toškovićeva Sagrada familija" u KIC-u

Nova knjiga spisateljice i književne kritičarke mr Marijane Zečević "Toškovićeva Sagrada familija" biće predstavljena u petak, 27.maja, u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović", sa početkom u 20 sati.

Kako je najavljeno iz KIC-a, o knjizi će uz autorku govoriti: predsjednik Udruženja književnika Crne Gore, pisac i publicista, Novica Đurić, mr Aleksandar Ćuković, mr Milorad Durutović.

Gosti večeri su mladi umjetnici Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić" Vladimir Adžić (harmonika) i Martin Jovović (gitara). Moderator večeri je Dragan Alorić.

Knjiga je objavljena u izdanju Udruženja književnika Crne Gore. Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za projekte i programe od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

"Tošković se u svojim djelima, između ostalog, bavi teorijom evolucije kao dostignućem racionalnog uma koji je poražen doktrinama iracionalizma, kao fundamentalnim elementima koje sadrži ljudska priroda. Toškovićevi crteži kao da su eksperimenti pod spektrom rendgenskog zraka, produkovani aparaturom u mraku, usled čega su toliko energetski moćni, jer on munjevitom svjetlošću eksperimentiše u tami. Zato su njegovi crteži ponekad i bizarni, kao i sami rendgen snimci koji prikazuju šta se sve može naći u tijelu. Tako i Tošković koristi svoje moćno „oko” kako bi ponikao u samo biće do bola, do kosti… Toškovićeva djela nerijetko prikazuju jedan lični i univerzalni bol, stradanje do same kosti. Taj organski impuls nalazimo i kod Antonija Gaudija, gdje njegova Sagrada Familia (Sveta porodica) podsjeća na splet ljudskih kostiju, od kojih tvori autentičnu estetiku, upućujući i na Isusove muke do ludila, do kostiju. Na Toškovića su ostavile traga ratne strahote Drugog svjetskog rata, ali i iskustvo tokom školovanja u Beogradu i Parizu, kada usled iznemoglosti i gladi umalo nije okonončao u kandžama smrti. Otuda njegova djela odražavaju jednu filozofsku dimenziju izronjenu iz misli i kulture u doba svjetskih ratova, kroz ideju posleratnog pesimizma i egzistencijalizama, kao dio ličnog iskustva koje se poklopilo sa samim filozofskim pokretom, koji je najbolje izrazio zabrinutost i osjećanje neizvjeznosti Evrope u periodu svjetskih ratova i totalitarizma...", piše autorka knjige.

Marijana Zečević, profesorica književnosti i magistar političkih nauka, autorka je studija, naučnih radova, publikacija iz oblasti književnosti, slikarstva i analitičkog novinarstva. Učesnik je predavanja, konferencija i foruma. Po ocjeni naučne, akademske i stručne javnosti, stvaralačkim radom ističe se među pet najboljih na području Zapadnog Balkana. Publikacije su prevođene i na engleski jezik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније