Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Vanja Kovačević, TVCG

22. 05. 2022. 18:35 >> 18:33
1

U HERCEG NOVOM

Počelo snimanje filma "Živi i zdravi" Ivana Marinovića

Prve scene dugometražnog igranog filma "Živi i zdravi", hercegnovskog scenariste i reditelja Ivana Marinovića nedavno su snimljene u Portonovom. Projekat za film već u toku razvoja osvojio je dvije nagrade: Kšištof Kišlovski" za najbolji scenario na Kanskom festivalu i "Exellence Award" u okviru Sarajevskog filmskog festivala. Ovih dana, snimanje se dovršava na lokacijama Herceg Novog, a evo šta o novom projektu kažu režiser i članovi ekipe.

Kako umjetnost pretvoriti u život, a život u umjetnost, pitanje je koje problematizuje Ivan Marinović u svojim filmovima. Nakon "Igle ispod praga" koji je skrenuo pažnju na autora i estetikom i kinestetičkim pristupom, Marinović poslije nekoliko godina ponovo na prepoznatljiv način sa finom ironijom dovodi u pitanje važne životne odluke svoje generacije. Ovaj put brak. U centru priče se našla Dragana, buntovna mlada koja dva dana prije vjenčanja odlučuje da se, ipak, ne uda.

"Bavim se svojom generacijom, time kako stupa u brak, donosi odluke, kako se snalazi u sukobu sa tradicijom i običajima. Pokušavam da uhvatim duh vremena", kaže Marinović.

Novi Marinovićev film koprodukcija je šest zemalja, ali primarno Crne Gore. Koprodukcija šest zemalja, a primarno Crne Gore. Glavna producentjinja filma Marija Stojanović kaže da je, iako podržan i od panevropskih fondova Kreitivne Evrope i Euroimaža, ovo ipak, pravi jugoslovenski film. I jošviše od toga, jer u sebi sadrži notu originalnosti i specifičnosti.

"Nije bilo toliko komplikovano finansirati ovaj film, što je iznenađujuće. Ovaj scenario je konkretno jedno osvježenje na evropskom tržištu, koje ima tendenciju da se uglavnom bavi arthaus fimovima. S obzirom na to da je to komedija, već u samom razvoju smo vidjeli da je ljudima ovo nešto što im fali", kaže Marija Stojanović, producentkinja filma.

Goran Slavić igra mladoženju Moma koji se iznenada našao u problemu.

"Temeljno i kvalitetno, Ivan zna šta radi, kad je napisao i tekst i kad je krenuo u cijelu priču, isto kao kad smo radili 'Iglu ispod praga'", kaže Slavnić.

Poput Slavića, i Tihana Lazović veoma je zadovljna do sada urađenim. Dalmatinska glumica, porijeklom sa ovih prostora govori o ulozi koju tumači i bliskosti dva mentaliteta.

"Zapravo je mlada ta koja nije sigurna u svoju odluku i nema odgovore ni od porodice ni od društva i ona je u problemu i zanimljivo je vidjeti kako likovi sazrijevaju kroz film", kaže Lazović.

Premijera filma u kojem još igraju Goran Bogdan, Snježana Simović- Šiškov, Momčilo Pićurić, Mirjana Joković, Dejan Đonović, Dragana Dabović... planirana je za 2023.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније