Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj. [ RTK ]

20. 11. 2021. 14:20   >>  14:21

VUJOŠEVIĆ

Incidenti iz prošlosti tema CG na Bijenalu u Veneciji

Cetinjski bijenale imao je ogroman značaj za Crnu Goru, ali i za tadašnju Jugoslaviju i trebalo bi ga oživjeti. Osavremenio je crnogorsku umjetničku scenu i transformisao crnogorsku prijestonicu Cetinje, gdje se održavao, te ga treba postaviti na mjesto koje mu pripada, smatra Natalija Vujošević, umjetnica koja je u saradnji sa Fondaciom Petrović Njegoš nedavno pripremila izložbu Arhiv Cetinjskih bijenala.

Kao kurator Paviljona Crne Gore na 59. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, koje će se održati naredne godine, Natalija najavljuje da će u fokusu crnogorskog predstavljanja “biti spekulativne budućnosti i sadašnjosti”. Kao primjere navodi neke incidentne situacije iz prošlosti koje nijesu ostvarene, poput proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Natalija Vujošević boravila je prethodnih dana u Prištini. Bila je kustos izložbe “Skuvaj mi kafu, napravi sendvič”, koja je priređena u novootvortenoj  Galeriji 17, a na kojoj su predstavljeni radovi šest umjetnica iz različitih sredina.  

“Naziv izložbe ‘Skuvaj mi kafu, napravi sendvič’ zapravo su stihovi pjesme koju je pjevala nekadašnja jugoslovenska pop zvijezda Zana Nimani koja mi je poslužila za pisanje jednog mita koji treba da napravi određeni narativ, a to je legenda o djevojci sa kalendara u automehaničarskoj radionici, čiji je duh oživio  koju su komšije noću slušale kako pleše i pjeva pjesmu Zane Nimani. Time sam htjela da pokažem jednu vježbu i komunikaciju u zajednici kroz ovaj program koji smo kreirali”, kaže Natalija dodajući da 1. decembra slijedi večera sa zajednicom, sa ljudima iz oblasti kulture, a 22. decembra ples.

Natalija Vujošević imenovana je za kuratora Paviljona Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu, koji će se održati naredne godine. Tema Bjenala je “Mlijeko od snova”. Konkurs je otvoren za umjetnike različitih disciplina, od poezije, teksta do vizuelnih umjetnosti, a tema će biti spekulativne budućnosti i sadašnjosti.

“Uzeli smo kao primjere neke incidentne situacije, koje nijesu ostvarene iz naše prošlosti, a to je deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori, koja je izglasana 1991. godine na Žabljaku. Mi ni sada nijesmo ekološka država, ali je interesantno zamišljati što je moglo da se desi sa samom takvom idejom. Referenca može biti i jedinstvena kolekcija Pokreta nesvrstanih zemalja ‘Josip Broz Tito’ koju smo u Podgorici imali i koja je zapostavljena. Godinama se nedovoljno prezentira ideja nesvrstanosti kao jedna vizionarska  ideja toga vremena, kao i mitologija koju ovdje  na neki način  podstičemo, kao inicijalna kapisla za promišljanje nekih mogućih drugačijih svjetova od onoga u kojem danas živimo, što je na neki način goruća tema  u savremenoj umjetnosti u posljednje vrijeme”, istakla je Natalija.

Natalija Vujošević sa koleginicom Irenom Lagator i u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš osmislila je projekat Arhiv Cetinjskog bijenala, čija je prva izložba otvorena nedavno u Podgorici.  Cetinjski bijenale, koji je inicirao  crnogorski princ, arhitekta Nikola Petrović Njegoš imalo je pet izdanja od 1991. do 2005. godine. Učestvovalo je oko 2000 umjetnika, a posjetilo je ga desetine hiljada ljudi. Natalija smatra da toj manifestaciji treba dati mjesto koje zaslužuje i da ga treba oživjeti.

“Zapravo je bio pionirski projekat koji je osavremenio crnogorsku umjetničku scenu i u potpunosti transformisao zajednicu malog grada u kojem se održavao. Tako da je njegova uloga veoma važna i velika je šteta što je zapostavljeno, kao i mnogo stvari poslije 2006. godine kada smo imali taj nacionalno neoliberalni okret gdje smo kulturu podredili potrebama turizma i stvaranju nacionalnog identiteta,  a zapravo jednoj službi zatvorenoj patrijarhalnoj zatvorenoj zajednici koja ne komunicira sa svijetom”, kazala je ona.

Natalija smatra da ima nade da Cetinjski bijenale oživi.

“Prvo ga treba istorizirati, postaviti na mjesto, o njemu nešto napisati i treba ga sačuvati od zaborava, što mi trenutno radimo”, poručila je Natalija Vujošević u razgovoru za RTK2.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније