Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ R.B. ]

15. 10. 2021. 13:29 >> 13:30
1

SJEĆANJE NA PISCA

Godišnjica smrti Danila Kiša

Jedan od deset najvećih svjetskih pisaca druge polovine 20. vijeka Danilo Kiš preminuo je na današnji dan 1989. godine. Spremao se za pjesnika, ali je na vrijeme uvidio da to što želi da kaže, to što ga izaziva, može ipak bolje reći u prozi. Govorio je Kiš da nije mogao valjano da piše stihove i da je isušviše racionalan za pjesnika.

U prozi je sukobio pokrete suprotnih sila, liričnost koja pokreće temu i racionalnost koja treba da ubije liričnost.

Kritika kaže da je ovaj pisac osobeni spoj koji se rodio između Zida plača i kamenog Lovćena, spoj jevrejske, mitske, utopijske tradicije i onaj crnogorske epske naracije koja poštuje istorijsko sjećanje. 

Bio je Kiš pisac poput Borhesa, čitaoce je smatrao saučesnicima književnog djela, a poput Getea dobro znao da nema nacionalne umjetnosti i nacionalne nauke.

Književnosti bila njegov prostor u kojem je izražavao kulturološke, religijske, mitološke, iracionalne racionalne i političke stavove.

Zadužio je Danilo Kiš Crnu Goru i njenu književnu tradiciju, ostavio snažno književno djelo, polemike, intervjue, ali naučnike i teoretičare, kišologe i antikišologe, da promišljaju o njemu.

Pisac "Ranih jada", "Mansarde", "Grobnice", Danilo Kiš pisac je koji je znao da je nacionalizam, prije svega, paranoja, kolektivna i pojedinačna paranoja, da istoriju pišu pobjednici, predanja ispreda puk, da književnici fantaziraju i da je izvjesna samo smrt.

Anka Radović (TVCG)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније