Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina, objavila B.B. ]

10. 06. 2020. 11:15   >>  11:15 2

IZLOŽBA U NIKŠIĆKOM POZORIŠTU

Svjedočanstvo o dijelu istorije Crne Gore

Izložba dokumenata pod nazivom "Obnova Crnogorskog kraljevstva i jubilarne svečanosti 1910. godine", otvorena je u Nikšićkom pozorištu, a kako je kazao direktor Državnog arhiva Saša Tomanović, jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Crne Gore ročetkom 20 vijeka, po mišljenju mnogih naučnika, bio je njeno proglašenje za kraljevinu, a knjaza Nikole za kralja.

Tomanović je podsjećanjem na pisanje evropske štampe o pregalaštvu naroda Crne Gore, koji vjekovima drži zublju slobode na Balkanu, ozvaničio u Nikšićkom pozorištu izložbu dokumenata kojom je nastavljen program Nikšićke kulturne scene, nakon tromjesečne pauze zbog situacije u vezi sa koronavirusom.

Izložbom se obilježava 9. jun Međunarodni dan arhiva, a koja je u kulturološkom smislu, kako je kazao Tomanović, izuzetno i raritetno dokumentarno svjedočanstvo o odnosu drugih zemalja, evropskih i svjetskih, prema Crnoj Gori u trenutku njene pune međunarodne afirmacije.

Tomanović je ukazao na značaj i ulogu arhiva, arhivske struke i službe koja sakuplja, čuva i objavljuje važne izvore i dokumenta.

Kako je naveo, to je potvrđeno i izložbom o obnovi crnogorskog kraljevstva, vladavini kralja Nikole, zlatnoj svadbi kraljevskog para i proglašenju Srne Gore za kraljevinu, čime je dat najsažetiji presjek o mjestu i ulozi Crne Gore krajem prve decenije XX vijeka.

"Najviši predstavnici evropskog javnog i političkog života - sarevi, kraljevi, predsjednici vlada i ministri, književnici, umjetnici i naučnici, iskazuju priznanje, pa i divljenje crnogorskoj državi i njenom suverenu", naveo je Tomanović.

Večki list Noj fraj prese je, kako je dokumentovano, pisao da se "za crnogorskog knjaza kazalo da je mudri političar i pjesnik, vješt diplomata i ratnik, dobar poznavalac ljudi i prilika, čuvar tradicije i tvorac evropskih ustanova, vladar koji je proslavio i uvećao svoju zemlju, neumorni pregalac na ekonomskom i prosvjetnom polju i nadasve, interesantna i markantna pojava".

"U intervjuu za taj list, knjaz Nikola je obrazložio opravdanost tog čina, kazavši da crnogorska kraljevina niti je izraz kakvih ambicija, niti djelo čije protekcije ili nerozvanog uticaja, već odjek silne životne moći jednog hrabrog i valjanog naroda, koji se pokazao sposoban za napredak, jačanje i održavanje svoje države", kazao je Tomanović.

Jedan od koautora izložbe, Srđan Pejović, podsjetio je da je tu postavku sa Velimirom Vujačićem i Lukom Milunovićem uradio prije deset godina i naveo da odslikava "izraz jednog strmljenja, pogotovo poslije dugogodišnjeg mirnodopskog perioda kada Crna Gora zaista doživljava kao nikad prije svestrani, društveni, politički, kulturni, prosvjetni razvitak".

Prema njegovim riječima, u svim oblastima se napreduje i bila je izraz ne samo, vjerovatno ih je bilo, ličnih ambicija i sujete, već i stremljenja političkih elita i naroda.

Opštinski sekretar za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Milan Korać, istakao je značaj rada Arhivskog odsjeka u Nikšiću koji brojnim projektima omogućuje bliže upoznavanje sa bogatom arhivskom građom, koja predstavlja osnovu za razumijevanje istorijskih procesa, kao i jasniju spoznaju nacionalne istorije i kulture.

Organizatori izložbe su Državni Arhiv Crne Gore - Arhivski odsjek Nikšić, Opština i Nikšićko pozorište.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније