Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

M.V.

22. 08. 2024. 14:31 >> 14:32
Čitaj mi:

u Herceg Novom

Na Kanli Kuli crveni tepih u čast filmskim autorima, umjetnicima i publici

Herceg Novi je spreman za otvaranje najvećeg festivala filma u Crnoj Gori i jedan je od najznačajnijih u regionu, a na 37. Filmskom festivalu Herceg Novi u čast filmskim autorima, umjetnicima i piblici na Kanli Kuli biće postavljen crveni tepih na kojem će biti dočekani brojni gosti iz svijeta filma. To je saopšteno iz Filmskog festivala Herceg Novi.

Ana Zambelić Pištalo, sekretarka Sekretarijata za kulturu i obrazovanje u Opštini Herceg Novi, je rekla da "37. Filmski festival Herceg Novi donosi brojne novosti, a crvenim tepihom će prošetati brojne zvijezde domaćeg i stranog filma kao što su Rade Šerbedžija, koji će i otvoriti festival, zatim, Darko Bajić, Lordan Zafranović, Andrija Kuzmanović, Milan Marić, Sanja Popović, Marko Janketić i mnogi drugi".

Kako je kazala, selekcije su na vrijeme priprmeljene, Savjet je vrijedno radio, što nam garantuje da će Festival biti organizovan na kvalitetan način i da će opravdati očikavanja publike, predstavnika filmske industrije ali i građana Herceg Hovog.

"Opština Herceg Novi istrajno i posvećeno godinama inicira pravovremenu organizaciju Festivala i osmišljava programe, sadržaje koji svojim kvalitetom visoko pozicioniraju ovaj Festival na domaćoj i regionalnoj kilturnoj sceni", podsjetila je Zambelić Pištalo.

Ona je posebno istakla "angažovanje velikog broja mladih kroz organizaciju Festivala, čime Herceg Novi ne samo da pokazuje da je grad kulture već i grad mladih ljudi".

"Kroz uključivanje mladosti Novog mi šaljemo značajnu poruku da radimo ne samo na njegovanju mlade publike već i budućih kadrova koji će u svom gradu zauzeti menadžerske pozicije u oblasti kulture", zaključila je Zambelić Pištalo.

Neupitno je govoriti o doprinosu Festivala na turizam u Herceg Novom.

"Pokazalo se kao opravdano što smo održavanje Festivala prebacili za sami kraj avgusta. Imamo povratnu informaciju da turisti biraju i planiraju dolazak u naš grad shodno kalendaru kulturnih dešavanja.

Djelovanje na polju kulture je rezultat detaljanog i sistematičnog plana na čemu ćemo i u nastavku istrajavati" jasna je Zambelić Pištalo.

Tamara Lepetić, PR Festivala, podsjetila je da će "Festival filma biti svečano otvoren 23. avgusta i trajaće do 29. avgusta, a na programu je više od 70 filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta. Svečano otvaranje smotre koja se ove godine održava pod sloganom “Sve boje filma” biće upriličeno na Kanli Kuli u 21.00 časova, a takmičarsku konkurenciju otvoriće “Pontonovo srce” reditelja, Senada Šahmanovića".

Lepetić je kazala da će publika tokom festivalskih dana imati priliku da na četiri jedinstvene lokacije na otvorenom uživa u filmovima u okviru pet selekcija: tri takmičarske – dugometražni igrani filmovi na Kanli Kuli, dokumentarni u dvorištu Kuće nobelovca Iva Andrića i studentski u amfiteatru Dvorane Park, te dva vantakmičarska programa na tvrđavi Forte Mare, Kino Evropa i Mreža festivala Jadranske regije.

Opština Herceg Hovi je titular Filmskog festivala, a do 2009. godine kada je sa Ministarstvom kulture potpisan sporazam, partneri su u organizaciji ovog događaja koji nosi status manifestacije od posebnog značaja za crnogorsku kulturu.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније