Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

B.B.

20. 06. 2024. 19:34 >> 20:21
Čitaj mi:

U 89. godini

Preminuo glumac Donald Saterlend

Čuveni glumac Donald Saterlend preminuo je u 89. godini, potvrdio je njegov sin Kifer na društvenoj mreži X.

"Teška srca vam kažem da je moj otac Donald Saterlend preminuo. Smatram da je jedan od najvažnijih glumaca u istoriji filma. Volio je ono što je radio i radio ono što je volio, a više od toga se ne može tražiti", napisao je Kifer.

Saterlend je preminuo u Majamiju nakon duže bolesti. 

Miješanog škotskog, njemačkog i engleskog porijekla, Saterlend je djetinjstvo proveo u Novoj Škotskoj, a Viktorija koledž završio je u Torontu. Opredjeljujući se za glumačku karijeru uspio je da 1957. godine upiše Londonsku akademiju za dramu i muziku.

Nakon nekoliko uloga u britanskim hororima i seriji "Put za bjekstvo", 1967. godine ponuđena mu je uloga koja će ga proslaviti u "Dvanaest žigosanih". Narednih nekoliko godina snima "Meš" i "Kelijeve heroje", zajedno sa Klintom Istvudom i Telijem Savalasom.

Svestran glumac, nastavio je da glumi u različitim žanrovima, od horora i akcija do ljubavnih drama – "Ne okreći se" (1973), Bertolučijev "Dvadeseti vijek" (1976), Felinijev "Kazanova" (1976), "Invazija trećih bića" (1978), "Obični ljudi" (1980) koji je osvojio četiri Oskara, ali Saterlend nije bio nominovan.

Ta kletva će ga pratiti tokom čitave karijere, zbog čega je stekao reputaciju među kritičarima kao jedan od najboljih glumaca koji nikada nije nominovan za najveću filmsku nagradu.

Saterlend je nastavio da glumi sa velikim uspjehom i narednih decenija u ostvarenjima "Bijela sezona suše", "Povratni udar", "DžFK", "Šest stepeni razdvajanja", "Bez granica", "Italijanski posao", "Svemirski kauboji", "Gordost i predrasude"…

Protekle decenije stekao je popularnost kod mlađih generacija zbog uloge predsjednika Koriolana Snoua u franšizi "Igre gladi".

Osvojio je "Emi" nagradu za film "Građanin X".

Dobitnik je počasnog Oskara 2017. Otac je proslavljenog glumca Kifera Saterlenda i  izvršnog direktora "CAA Media Finance" Roega Saderlenda. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније