Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

B.B. [ Beta ]

16. 06. 2024. 15:44 >> 15:52
Čitaj mi:

JAPANSKI PISAC

Murakami zadovoljan prvom animiranom adaptacijom njegovih kratkih priča

Poznati japanski pisac Haruki Murakami izrazio je zadovoljstvo što je nekoliko njegovih kratkih priča adaptirano u animiranom filmu američkog reditelja Pjera Foldesa "Slijepa vrba, žena koja spava", koji treba da se pojavi na japanskom tržištu krajem jula.

Verzija filma na japanskom jeziku iz 2022. je prva animirana adaptacija Murakamijevog djela.

Nakon što je u subotu film prikazan na Univerzitetu Vaseda u Tokiju, Murakami je priznao da, iako inače nije ljubitelj animiranih filmova, ovaj je gledao dva puta.

Murakami je pohvalio animiranu verziju inteligentne zelene žabe, kojoj je glas pozajmio sam Foldes, rekavši da se poklapa sa onim kako je zamišljao lik. Foldes je rekao da je njegov pristup bio "da bude vjeran piščevom tumačenju stvari".

Reditelja je inspirisalo šest Murakamijevih kratkih priča: "Super-žaba spašava Tokio" i "U.F.O. u Kuširu"— iz zbirke "Nakon potresa", napisane poslije zemljotresa u Kobeu 1995. godine i "Rođendanka", "Dabčik" i "Ptica Vindup".

"Slijepa vrba, žena koja spava" smještena je u Tokio poslije zemljotresa, cunamija i topljenja reaktora u Fukušimi u martu 2011. godine. Fokusira se na tri glavna lika, Katagirija, marljivog, ali usamljenog bankara bez samopouzdanja, koji se udružuje sa ogromnom žabom koja govori kako bi spasio Tokio od zemljotresa. Tu je i njegova mlađa koleginica bez entuzijazma, kao i njegova žena Kjoko, koja je depresivna i koja ga ostavlja. Kroz sjećanja i snove, njih troje na kraju pronalaze mir i sposobnost da počnu iznova.

"Slijepa vrba, žena koja spava" dobila je nominaciju za najbolji animirani film na dodjeli Lumijerovih nagrada 2024. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније