Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

M.M.Lj. [ Index.hr ]

19. 05. 2024. 21:03 >> 21:07

MEGALOPOLIS

Kopola: Kleveću film jer ne igra po pravilima Holivuda

Naučno-fantastična saga Megalopolis, koju je redatelj Frensis Ford Kopola sam finansirao, premijerno je prikazana na Filmskom festivalu u Kanu ove sedmice, dajući odabranoj grupi svjetskih novinara priliku da konačno pogledaju projekt na čijoj je izradi legendarni reditelj proveo gotovo pola vijeka.

Film je službeno opisan kao "bajkoviti rimski ep smješten u zamišljenu modernu Ameriku", a u njemu glume Adam Drajver, Đankarlo Esposito, Natali Emanuel, Obri Plaza, Šaja Labug, Džejson Švarcman i Talija Šire., kao i Kopolina unuka, Rumi Mars, kćerka rediteljke Sofije Kopole.

Megalopolis je navodno je dobio sedmominutni aplauz publike u Kanu koji je uključivao mješavinu zvižduka i klicanja, možda sažimajući osjećaje prema Kopolinom magnum opusu, koji tek treba da pronađe američkog distributera i koji je operećen kontroverzama sa snimanja posljednjih sedmica.

Kopola je odgovorio na negativne reakcije, izrazivši uvjerenje da su se klevetnici urotili protiv njega jer film "ne igra po trenutnim pravilima Holivuda". Osvrćući se na anonimne izvore koji su odbacili film kao potencijalno nepoželjan nakon prikazivanja u industriji krajem marta, rekao je za *Air Mail*: "Ako pogledate svaku pomiješanu ili negativnu izjavu, to je uvijek nešto što se čuje iz nepoznatog izvora."

"Stvarno osjećam da je neoprostivo napadati film jer ne igra po trenutnim holivudskim pravilima, citirajući neimenovane izvore koji vjerovatno nisu bili na projekciji i možda ne postoje. To je besmislen posao. Pomislili biste, zašto bi iko želio da ne navija za Megalopolis? Prihvaćeni reditelj koji koristi lični novac za finansiranje ambicioznog filma. Pa, postoji mnogo onih koji bi to htjeli", dodao je.

Nakon premijere u Kanu, Megalopolis je dobio ocjenu na Roten Tomatosu od 51% na osnovu recenzija 37 kritičara, što znači da je debitovao s negativnom ocjenom (da biste dobili pozitivnu ocjenu, više od 60% recenzija treba da bude pozitivno). "Megalopolis je uštogljen, ozbiljan, pretjeran, pogonjen efektima i krajnje haotičan," napisala je Ester Cuckerman u svojoj recenziji filma za *The Daily Beast* .

Gardijanov kritičar Peter Bredšou  nazvao je film "meganapuvanim i megadosadnim", a filmska kritičarka Džesika Kiang opisala ga je na X-u kao "ludost tako golemih razmjera da se čini kao da posmatrate stvarni pad Rima".

Redatelj Kuma uložio je 120 miliona dolara svog novca u snimanje Megalopolisa, a prethodno je za GQ rekao da ga "nije briga" ako će biti neuspjeh na blagajnama. "Uopšte me nije briga za finansijski učinak. To mi ne znači ništa", rekao je.

Nekoliko dana prije premijere filma u Kanu, *The Guardian* je objavio izvještaje o snimanju filma u kojem je nekoliko članova ekipe opisalo navodno neprimjereno Kopolino ponašanje na setu, uključujući sjedenje žena u njegovo krilo i pokušaj ljubljenja statista koji su bili u toplesu. Kao odgovor na optužbe, izvršni koproducent filma, rekao je da "nikada nije čuo za bilo kakve pritužbe za uznemiravanje ili loše ponašanje tokom projekta."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније