Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

M.M.Lj.

06. 02. 2024. 16:16 >> 16:16

GRADSKO POZORIŠTE

Ovacije za predstavu ,,Mislim da treba da razgovaramo"

Slovenačka publika višeminutnim ovacijama pozdravila je izvođenje predstave Gradskog pozorišta ,,Misim da treba da razgovaramo”, reditelja Danila Marunovića u okviru festivala Ruta.

Ulaznice su rasprodate u rekordnom roku, a u izvođenju su uživali mnogobrojni predstavnici kulturnog i javnog života Ljubljane.

Stolica više tražila se i tokom okruglog stola na kojem su govorili glumci, reditelj, autorka teksta Dragana Tripković i direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica.

“Ljubljansko  izdanje RUTE pokazuje da ovaj festival gradacijski  raste i da nije važno samo učestvovati nego i sa čim učestvovati. Respektabilne predstave na respektabilnom festival”,  rekao je Stevan Koprivica.

Predstava Gradskog pozorišta je naišla na fascinatan prijem publike, čak osam poklona pred frenetičnim aplauzom i sjajne reakcije stručne javnosti.

“Potvrđuje se činjenica da valja izaći iz Podgorice pa onda komparativno utvrditi pravo stanje stvari. Domaćini, Mestno gledališče, su podigli domaćinstvo na nezamisliv, organizaciono i srdačni nivo. Samim tim su visoko podigli ljestvicu koju Podgorica u aprilu mora doseći”, kazao je Koprivica.

Naglasio je dirljiv odnos predstavnika crnogorske enklave u Ljubljani različitih profila.

“Naglašavam i ignoranciju zvaničnih predstavnika Crne Gore u Sloveniji koji su, doduše, kupili karte, ali nisu imali nikakve kontakte sa crnogorskim pozorištem. No, to nije predmet našeg interesovanja. Prepuna sala na nogama, dobre vibracije na okruglom stolu, još jedna je potvrda visokih koordinata Gradskog pozorišta “,  rekao je Stevan Koprivica.

Reditelj Marunović podsjetio je da je odrastao u pozorištu i gledao nebrojeno predstava, ali je priznao da iskustvo koje su doživjeli nakon igranja ove predstave nije vidio ranije.

“Moguće je da je to ta katarza, u izvornom, antičkom teatarskom smislu o kojoj smo čitali tokom škola, ali je rijetko ili nikad u stvarnosti nismo zaista i vidjeli. Iako “Mislim da treba da razgovaramo" već slovi za svojevrstan pozorišni hit, izgleda da je bila neophodna izrazito obrazovana pozorišna publika kao što je slovenačka, pa da se desi ono što može samo pozorište čovjeku da uradi, da ga odvede u putovanje do samog centra svog bića i nazad”, istakao je Marunović.

Taj se, kako je rekao, rolerkoster dogodio u Mestnom gledališču, pa je publika reagovala instinktivno.

"Čak 8 ili 9 puta su glumci vraćeni na scenu u toku poklona. Aplauz je trajao vječno u ritualnom zanosu publike i glumaca, slaveći istinu, ljepotu, ljubav ili svo troje. Takva reakcija publike se ne može dogoditi ni na političkom skupu, ni u vjerskom obredu. Teatar je najmoćnije duhovno političko sredstvo”, naglasio je Marunović.

Dramaturškinja komada Dragana Tripković podsjetila je da je pozorište polje sudara različitih emocija, potreba, razotkrivanja i sakrivanja. 

“A kad čujete od kolega iz neke druge sredine da ste napravili fantastičan posao to je onda siguran znak da jeste. Očarana sam prijemom predstave "Mislim da treba da razgovaramo” kod slovenačke publike i njihovim ushićenim, dugotrajnim aplauzima i povicima. Ovo je tek peto izvođenje naše predstave, a vrijeme neupitno radi za nju”, poručila je Tripković.

Jovićević: Igrali smo za Ivanu i igraćemo dok god predstava živi

Da je glumačkom ansamblu ovo igranje bilo jako emotivno i bolno, jer su prije samo nekoliko dana izgubili koleginicu koja je bila dio predstave, Ivanu Mrvaljević, ukazala je glumica Vanja Jovićević.

“Ovo jeste predstava koja je još od premijere doživjela nevjerovatan uspjeh kod publike, pa je tako bilo i u Ljubljani. Zaista su nas srdačno i vatreno pozdravili nevjerovatnim aplauzom koji sam kao glumica prvi put doživjela. Da nema publike, ne bi bilo ni nas, a ovakva publika je najveća nagrada i priznanje koje glumac može dobiti. Igrali smo za Ivanu i igraćemo dok god predstava živi”, poručila je Jovićević.

Sljedeći festival RUTA zakazan je u Podgorici sredinom aprila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније