Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Анка Перовић Радовић [ Radio Crne Gore ]

04. 05. 2023. 15:21   >>  15:29

RAĐENA PO ROMANU BORE ĆOSIĆA

Predstava "Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji" sjutra u Nikšiću

Uloga moje porodice u filmu o svjetskoj revoluciji, novi je projekat Nikšićkog pozorišta, koji je po motivima romana Bore Ćosića režirao Aleksandar Lukač. Predstava, koja je u isto vrijeme tragična i komična, bavi se nasušnim potrebama malog čovjeka da ostavi neki trag o sebi za vječnost, a publika će biti u prilici da je pogleda sjutra veče.

Kultni roman Bore Ćosića Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji, za koji je 1969. godine dobio Ninovu nagradu, što je bilo iznenađenje, s obzirom na oštru dozu kritike prema ratnim i poratnim zbivanjima, na filmsko platno prenio je Bahrudin Čengić, ali je film nakon premijernog prikazivanja na Filmskom festivalu u Puli 1971. godine bio zabranjen, tako da nikada nije ušao u kino-distruibuciju.

Motivi vanvremenskog teksta poslužili su reditelju Aleksandru Lukaču za pozorišnu priču o malom čovjeku koji pokušava suočavajući se sa svim onim što nameće savremeno doba da pronađe svoj put.

"Predstava se bavi nasušnom potrebom malog čovjeka da ostavi neki trag o sebi za vječnost. Naravno, teško da neko od nas barem djelićem svoga bića ne spada u tu kategoriju. Na tom putu nam se i sprečavaju kako ogromne istorijske okolnosti, tako i naše, često, vrlo ograničene mogućnosti. U sprezi tih nepremostivih prepreka ,mi te tragove panično ostavljamo u sebi, na drugima, a sada sve više i na đubrištu socijalnih medija.Činjenica da ti tragovi nijesu baš kako smo ih zamislili ,da su pomiješani i uprljani tragovima drugih, nas zapravo definiše da smo ljudska bića",ističe Lukač.

Glumački ansambl Nikšićkog pozorišta predstavu je uradio za nepun mjesec, što je podrazumijevalo naporan rad , a koliko uspješan publika će biti u prilici da pogleda sjutra veče.

U uspjeh predstave vjeruje umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jećlić i urađeni posao smatra podvigom, s obzirom na ozbiljnost projekta i kratkoću vremena .

,,Mislim da ćemo sa ovom predstavom imati još jedan pečat, koji nas potvrđuje kao pozorište sa jednim ozbiljnim umjetničkim potencijalom, naglašava Jelić.

U predstavi igraju Stevan Vuković,Maja Stojanović Milica Kekić, Gordana Mićunović, Jovan Krivokapić, Boban Čvorović, Ana Drljević, Nikola Vasiljević i Kristijan Blečić.

Za scenografiju je zadužena Vesna Sušić, kostime Olivera Eraković, dok muziku potpisuju Sara Mićiunović i Luka Jovanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније