Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ M.M.Lj. ]

13. 03. 2023. 11:39 >> 11:39

U SRIJEDU

Predstava Uspomene na crvenu "Zastavu’’ u Nikšićkom pozorištu

Komad o čuvenoj fabrici automobila u Kragujevcu, rađen u produkciji Knjaževsko - srpskog teatra „Joakim Vujić”, biće izveden na sceni Nikšićkog pozorišta, u srijedu, 15. marta u 20 časova. Predstava Uspomene na crvenu "Zastavu’’ nastala je po tekstu Milovana Mračevića, u režiji Aleksandra Lukača.

Komad je postavio dvojac koji se pozorišnom umjetnošću već decenijama uspješno bavi na dva kontinenta, u Srbiji i Kanadi. Autor teksta, Milovan Mračević rođen je u Vankuveru, gdje je magistrirao istoriju, a reditelj Aleksandar Lukač, od 1992. godine na Univerzitetu Jork u Torontu, predaje pozorišne nauke.

Autor teksta je uoči premijere rekao da je na ideju za priču o kragujevačkoj Zastavi došao prije dvije decenije u slučajnom razgovoru sa jednim bivšim Zastavinim radnikom, a ono što je tada saznao, kako kaže ,,proganjalo ga je’’ i inspirisalo da napiše komad.

“Razgovarali smo o razlici života u Kragujevcu za vrijeme Tita i života u postkomunističkom i postjugoslovenskom vremenu. Razliku je stavio u jednu rečenicu – „Srušila se čitava jedna civilizacija‟. Ta rečenica me od tada proganja i ima mnogo veze sa mojom odlukom da napišem komad o čoveku koji je prevaren da vjeruje da se vratio u vrijeme kada je stara civilizacija još postojala”, otkrio je svoju inspiraciju Milovan Mračević.

U predstavi igraju glumci kragujevačkog ansambla Čedomir Štajn, Isidora Rajković, Miodrag Pejković, Marina Stojanović, Nikola Milojević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Dragan Stokić, Bogdan Milojević i Avram Cvetković. Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostime je uradila Jelena Janjatović, a muziku Dragoslav Tanasković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније