Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Б.Б. [ RSE ]

07. 01. 2023. 11:51 >> 11:48

U DOKUMENTARNO IGRANOM FILMU

Kevin Spejsi u ulozi Franja Tuđmana

Dvostruki oskarovac Kevin Spejsi igra Franja Tuđmana u dokumentarno-igranom filmu režisera Jakova Sedlara o prvom hrvatskom predsjedniku. Uloga Franje Tuđmana povjerena je američkom glumcu, posljednjih godina suočenom s optužbama za seksualno zlostavljanje, što je i bio razlog zbog kog je, između ostalog, ostao i bez uloge u Netflix-ovoj seriji "Kula od karata".

Film je premijerno prikazan u maju prošle godine u Zagrebu i u obližnjem Dugom Selu, ali će u komercijalnu distribuciju po Hrvatskoj i šire tek krajem februara ove godine.

"Radi se o tipičnom proizvodu režisera Jakova Sedlara, poznatog po hiperprodukciji filmova", kaže novinar portala Index.hr Gordan Duhaček, koji je imao prilike pogledati film pod naslovom "Bilo jednom u Hrvatskoj", za Radio Slobodna Europa (RSE).

Film je napravljen bez pomoći iz državnih fondova i finansiran je donacijama.

"On (Sedlar) ima skupinu finansijera iz dijaspore koji vjeruju da je to što on snima vrijedno i zanimljivo, iako se svi drugi slažu da nije. Na taj način on zapravo namiče sredstva za svoje filmove", kaže Duhaček.

U 90-minutnom dokumentarnom filmu na engleskom jeziku, Sedlar, kao što čini i u svojim ranijim projektima, kombinuje dokumentarne snimke sa isječcima iz svojih ranijih filmova, a jedina novost je pojavljivanje Kevina Spejsija u nekoliko kadrova.

"Čini se da se Spejsi tu relativno dobro pripremio i da je naučio taj tekst, i zapravo u njegovoj izvedbi na engleskom i najgori Tuđmanovi govori - a zaista su i neki grozni, poput onog u Kninu nakon 'Oluje' 1995. kada se rasistički naslađivao nad odlaskom Srba - zvuče malo bolje nego što su zvučali u Tuđmanovom originalu. To je taj neki paradoks situacije", prenosi Duhaček.

Govoreći o Spejsijevom motivu da se pojavi u filmu o Tuđmanu, Duhaček je podsjetio da je on u Holivudu osramoćen.

"Pretpostavljam da mu je iz očaja bilo zanimljivo ili prihvatljivo da se pojavi u Sedlarovom filmu koji – da se razumijemo – u međunarodnim filmskim okvirima nema nikakvo značenje", dodaje Duhaček.

Autor članka u "New York Timesu", Endru Higins, citira Sedlara koji kaže kako u Hrvatskoj mnoge, a pogotovo mlađe generacije, nije više briga za Tuđmana, ali da će angažovanje Spejsija da glumi Tuđmana zasigurno pomoći da se razbije stav o Tuđmanu koji ide od indifikovanja do žestokog neprijateljstva.

Sedlar je za RSE pojasnio svoju motivaciju za snimanje ovog filma. Bio je, kaže, iritiran činjenicom da nijedna državna institucija nije primjereno obilježila stotu godišnjicu Tuđmanovog rođenja, i htio je podsjetiti na njegovo djelo.

Izbor Spejsija, Sedlar brani činjenicom da je on vrhunski glumac, a kako ga poznaje dvanaest godina, uvjeren je da su optužbe o seksualnom napastovanju, podvlači, lažne.

"On je u Njujorku oslobođen, nadam se da će tako biti i u Londonu u junu gdje mu je zadnji proces, i da će on nastaviti tamo gdje je stao", kaže Sedlar i podsjeća da Spejsi nikada nije bježao od suđenja na kojima se redovno pojavljuje.

Sedlar takođe najavljuje kako će film biti prikazivan koordinirano i u Sjedinjenim Državama, Australiji i Evropi, gdje je za sada dogovoreno prikazivanje u Austriji.

Glumac Entoni Rap optužio je 2020. godine Spejsija da ga je kao četrnaestogodišnjaka 1986. godine polno napastvovao i zatražio je odštetu od 40 miliona dolara.

Sud u Njujorku oslobodio je Spejsija optužbi, međutim u Velikoj Britaniji u junu mu počinje suđenje za još pet slučajeva po osnovu optužbi za seksualno napastvovanje.

Višestruke optužbe za nedolično seksualno ponašanje bacile su ogromnu sjenku na glumačku karijeru dvostrukog oskarovca, i više mu ne nude angažmane.

Netflix ga je izbacio iz političke dramske serije "Kuća od karata", Kristofer Plamer zamijenio ga je u ulozi J. Pola Getija u "Sav novac svijeta", a u avgustu 2022. je sud u Sjedinjenim Državama presudio da Spejsi mora platiti 31 milion dolara producentima "Kuće od karata" za troškove koje su imali nakon što su ga otpustili iz serije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније