Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

П.Р. [ Beta ]

13. 09. 2022. 17:03 >> 17:30
1

U ŠVAJCARSKOJ

Godar završio život eutanazijom

Francusko-švajcarski reditelj Žan-Lik Godar, otac "Novog talasa", koji je umro danas u 92. godini pribjegao je asistiranom samoubistvu, potvrdio je savjetnik porodice.

"Godar je pribjegao potpomognutom dobrovoljnom odlasku koje je legalno u Švajcarskoj poslije 'više invalidnih patologija' prema navodima medicinskog izvještaja", rekao je savjetnik porodice Patrik Žanre potvrđujući informaciju objavljenu u listu "Liberasjon".

Francusko-švajcarski reditelj, najznačajniji predstavnik francuskog "Novog talasa", filmovima "Do posljednjeg daha" (1959) i "Prezir" (1963) napravio je revoluciju u filmskoj istoriji.

Godar je režirao i filmove "Živjeti svoj život", "Neobična banda", "Ludi Pjero", "Alfavil", "Muški rod - ženski rod" i "Film socijalizam".

Potpomognuto samoubistvo je dozvoljeno u Švajcarskoj pod određenim uslovima. U načelu u tome nema prava da učestvuje osoba ili organizacija podstaknuto "egoističnim motivima", ali organizacije kao što je Egzit pružaju mogućnost asistiranog samoubistva u okviru medicinskog kodeksa. Ta organizacija je ispratila gotovo 1.400 ljudi u smrt u 2021. godini, a posljednjih godina praksa asistiranog ubistva raste u Švajcarskoj.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније