Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

P.R. [ Beta ]

10. 09. 2022. 22:29 >> 22:27

VENECIJANSKI FILMSKI FESTIVAL

Dokumentarni film "Sva ljepota i krvoproliće" osvojio Zlatnog lava

Dokumentarac Laure Poitras "Sva ljepota i krvoproliće" nagrađen je večeras Zlatnim lavom za najbolji film na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Dokumentarac "Poitras" je priča o fotografkinji Nan Goldin i njenom aktivizmu protiv porodice Sakler i njihovih umjetničkih veza, a nagrađena je zahvalila festivalu što je prepoznao da je "dokumentarac bioskop".

Drugu nagradu osvojio je film "Saint Omer" Elis Diop.

Kejt Blanšet i Kolin Farel osvojili su najbolje glumačke nagrade. Blanšet je pobijedila ulogom poznatog dirigenta u filmu "TAR" Toda Filda, a Farel za ulogu u filmu "The Banshees of Inisherin" Martina Mekdonaga.

Luka Gvadanjo je dobio nagradu Srebrnog lava za najbolju režiju za film "Bones and All" sa Timotijem Šalametom i Tejlor Rasel, koja je takođe dobila priznanje za najbolju mladu glumicu.

Žiri je takođe dodijelio specijalnu nagradu žirija filmu "Nema medvjeda", uhapšenog iranskog režisera Džafara Panahija.

Žiri, predvođen Džulijanom Mur, odabrao je pobjedničke filmove iz takmičarske kategorije od 23 filma, od kojih su mnogi bili i kandidati za Oskara.

U žiriju su bili francuski reditelj Odri Divan, čiji je film "Happening" dobio Zlatnog lava prošle godine, autor Kazuo Išiguro i iranski glumac Leila Hatami. Glavni žiri činili su italijanski reditelj Leonardo Di Kostanco, argentinski reditelj Marijano Kon i Rodrigo Sorogojen.

Dobar uspjeh na takmičenju u Veneciji pokrenuo je mnoge uspješne kampanje za osvajanje Oskara posljednjih godina, koje su u nekoliko navrata dovele do nominacija, pa čak i pobjeda.

Sedam puta u posljednjih devet godina Oskar za najboljeg reditelja otišao bi filmu koji je svjetski premijerno prikazan na festivalu u Veneciji, među kojima su filmovi Kloi Žao, Alfonsa Kuarona, Alehandra Inaritua, Giljerma del Tora i Demijena Šazela.

Na festivalu je takođe debitovalo nekoliko budućih pobjednika za najbolju fotografiju kao što su "Nomadland", "The Shape of Water" i "Birdman".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније