Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ M.M.Lj. ]

23. 02. 2022. 14:00 >> 14:01

U SUBOTU

"Ekselencije" u sali KIC-a “Zeta”

Nova teatarska produkcija Kulturno - informativnog centra ,,Budo Tomović'' predstava “Ekselencije” biće odigrana u subotu, 26. februara u sali KIC-a “Zeta” u Golubovcima u 20 sati.

Komad po tekstu i u režiji Obrada Nenezića izazvao je odlične reakcije publike nakon premijere i repriznog izvođenja krajem januara, a potom i u okviru manifestacije MAKADO, gdje je ova predstava zvanično  otvorila  ovogodišnju sedmu manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja.

“Duhovita duodrama u kojoj glavne uloge tumače Žaklina Oštir i Jovan Dabović, donosi priču o izgubljenim identitetima i potragom za njima, gdje niko ne tjera junake da izgube svoj identitet, osim njihovih nesuvislih ambicija i apetita za uspjehom, koji im se čini na dohvat ruke…  Ali, kad neplivač skoči u more za bisernom školjkom, ili u rijeku za grumenom zlata, to blago ga neće naučiti da pliva i da spasi svoju ludu glavu. Upravo u tom vakuumu, toj borbi za goli život, nalazi se duhovitost ovog komada, koji nije pristojno nazvati komedijom, jer se, između ostalog, dominantno bavi i bijelom kugom”, navodi se u saopštenju KIC-a.

“Ekselencije” pripadaju savremenom dramskom pozorištu, po svim svojim elementima, ali je težnja reditelja Nenezića bila i da rediteljskim postupkom uradi dekonstrukciju likova, pa i dramaturgije.  Gledalac ima mogućnost da u stvari gleda predstavu u predstavi. Glumački duo Žaklina Oštir i Jovan Dabović će na momente igrati sami sebe, kao i ostali saradnici.

“U dramaturškom smislu možemo reći da su “Ekselencije” motivisane nekim djelima velikih majstora komedije, a opet svoje su i prepoznatljive, jer likovi muče i žive svoju muku na evropskom kontinentu početkom trećeg milenijuma, kad napredno čovječanstvo turistički putuje u svemir, a mi i okruženje kroz vakume vremena u Srednji vijek. Taj apsurd jeste duhovit, ali ga je nepristojno, kao i bijelu kugu, svrstati u komediju, ali je svakako dobrodošao u duhovitu dramu”, napisao je autor predstave pisac i dramaturg Obrad Nenezić.

Scenografiju je radio Darko Musić, kostime Vera Šoškić, ton Vladan Pićurić, a svijetlo Dražen Milić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније