Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Izvor: Portal RTCG ]

27. 01. 2021. 09:28 >> 11:14

MARIJA PEROVIĆ

"Na setu se igramo moći, van seta nemoći"

Priča o seksualnom uznemiravanju koju su pokrenule glumice iz Srbije na čelu sa Milenom Radulović koja je prva istupila, je grozna, ali je to ogromna stvar koja se desila našem regionu, kako bi se poradilo na položaju žena u filmskoj industriji, smatra rediteljka Marija Perović. Kaže da će Fakultet dramskih umjetnosti zbog toga formirati komisiju koja će se pozabaviti problemima glumica.

Ona kaže da nema loše iskustvo sa glumcima i producentima, da je muškarci vole i poštuju, ali da na setu bira s kim sarađuje. Međutim, van seta osjeća neravnopravnost kada treba da aplicira ili traži pomoć za neki projekat.

“Koliko god da je dan kada je sve to objelodanjeno bio grozan, to je ogromna stvar za region”, kazala je Perović u Jutarnjem programu TVCG.

Filmska industrija u Crnog Gori nije na tako visokom nivou da bi se moglo generalizovati, dodaje glumica Žana Gardašević.

“Ja ne bih generalizovala odnos moćnih muškaraca prema ženi u filmskoj industriji, sve je to individualno i sve je trenutni faktor koji se dešava na setu u pregovorima i dogovorima. Međutim, činjenica je da su glumice u problematičnom položaju, sa tim se, mogu reći suočavamo i mi glumice u srednjim godinama”, kaže Gardašević.

Kako  je dodala, nema loše iskustvo sa rediteljima i producentima.

“Naprotiv, imala sam izuzetno iskustvo kada je riječ o snimanjima, ali opet kažem, to su individualne stvari koje se ne generalizuju”, kaže ona.

U Crnoj Gori se malo snima tako da se ne može govoriti o neravnopravnosti žena i napraviti presjek kao u inostranstvu, smatra Perović. Ukazuje da sve zavisi i od mentaliteta.

“Crna Gora čak i nije u tragičnom položaju iako sam dugo bila jedina filmska rediteljka. Događaji koji su ponukli ove teme mislim da su više netretman kao kod pokreta Me too, nego razne druge nepodopštine”, kaže Perović.

Objašnjava da se kao žena osjeća podređeno u odnosu na muškarce kada je riječ o apliciranju, komunikaciji sa ljudima koji treba da pomognu projekat.

“Kada tražite pomoć uvijek se bojite kako će to da bude shvaćeno i koja će vrsta šale da se desi, koja ne mora da bude ni vulgarna, ni prosta, ni direktna, već samo iz našeg mentaliteta, ali u nekakvim kvalifikacijama. To nije regularna komunikacija. Tako da se igramo moći na setu, a nemoći van seta”, objašnjava Perović.

Gardašević ističe da cijeni hrabrost glumica iz Srbije koje su progovorile o seksualnom zlostavljanju.

“Dobro je da se pokrenula priča o tome, jer mislim da se to ne dešava samo glumicama, već ženama na svim pozicijama, u svim firmama. Treba razgovarati sa djecom, jer svaka naša kćerka je potencijalna Milena”, kaže ona.

 Perović ukazuje da treba podržati snimanje filmova, serija, angažovanje glumica.

“Društvo ne treba da žene napravi vanprosječnim u svakoj sferi djelovanja, već da ih uči da mogu da kažu- ovo je loše, ovo ću da prijavim, ovo je dobro, sad ću da kritrikujem i ne mogu sve da stignem da uradim”, kaže Perović.

Ističe i da ove godine region može da se pohvali da nikad nije imao više rediteljki koje su u konkurenciji za Oskara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније