Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.

28. 10. 2024. 10:08 >> 11:34
Čitaj mi:

istraživanje MANS-a

Mijajlović priznao: Finansirao sam opoziciju i dio medija, žrtva sam političkog progona

Bemax Carribian, čiji direktor je do nedavno bio Aleksandar Mijajlović, je uključen u program dodjele državljanstva na Svetoj Luciji, malenoj ostrvskoj državi u Karibima, u centralnoj Americi, navedeno je u istraživanju NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). U videu koji je MANS objavio, vidi se priznanje da je Mijajlović finansirao opozicionu stranku i dio medija, a tvrdi i da je žrtva političkog progona u Crnoj Gori.

Kako se navodi u istraživanju MANS-a, njegova firma ulaže u izgradnju u izgradnju stambenog kompleksa, čiji kupci stiču pravo na državljanstvo Svete Lucije.

"U septembru ove godine Vlada Svete Lucije je objavila program državljanstva kroz investicije. Oni su još u decembru 2023. izabrali kompaniju Bemax Carribian da investira u izgradnju stambenog kompleksa i pronađe kupce zainteresovane da po tom osnovu steknu pravo na državljanstvo Svete Lucije", naglašavaju iz MANS-a.

Ubrzo nakon objave tog programa, mediji Svete Lucije su, kako navode iz MANS-a, otkrili da je Aleksandar Mijajlović hapšen u Crnoj Gori zbog sumnji u povezanost sa švercom cigareta.

"Premijer te države je novinarima saopštio da, prema njegovim saznanjima, crnogorsko tužilaštvo nije podiglo optužnicu protiv Mijajlovića u zakonskom roku od šest mjeseci od hapšenja", dodaje se u izvještaju.

Podsjećaju da je Mijajlović sa još pet osoba uhapšen 19. februara ove godine i uz jemstvo od 1,1 milion eura pušten da se brani sa slobode.

"Postupajući tužilac nije podigao optužnicu u zakonskom roku od šest mjeseci pa su i ostali osumnjičeni izašli iz pritvora", podsjetili su iz MANS-a.

Iz MANS-a navode da je potpredsjednik Vlade Svete Lucije saopštio da su dobili pismo od Mijajlovića u kome navodi da je žrtva političkog progona.

"Rekao im je da ima vlasništvo nad kompanijama u Crnoj Gori, uključujući i medije, te da je dobro poznat kao podržavalac i donator opozicione partije koja je izgubila na parlamentarnim izborima. U tom pismu Mijajlović ih je informisao i da je nakon hapšenja prebacio svo svoje vlasništvo u raznim poslovima na druge investitore", ističe se u dokumentu.

MANS je ranije objavio, podsjećaju u izvještaju, da je samo četiri dana nakon hapšenja Mijajlović prenio vlasništvo and imovinom vrijednom 10 miliona eura jedne svoje firme u Crnoj Gori na povezanu kompaniju.

"Prema riječima nadležnog potpredsjednika Vlade Svete Lucije, oni planiraju da nastave sa projektom za koji se trenutno raščićava teren, a novi direktor karipskog Bemaxa umjesto Mijajlovića je Veselin Kovačević", navodi se u dokumentu.

Kompanija "Bemax Carribian" osnovana krajem 2023.

Veselin Kovačević je, podsjećaju iz MANS-a, godinama bio zvanični vlasnik crnogorskog Bemaxa, a u julu 2022. godine tu firmu je prodao sinu Ranka Ubovića za koga je prethodno saopštio da je neformalni vlasnik Bemaxa.

"Kompaniju Bemax Carribian su u decembru 2023. osnovali BEMAX LLC FZ, iz Ujedinjenih arapskih emirata koja posjeduje 80 odsto vlasništva, i izvjesni Miloš Stojanović sa 20 odsto, dok je za direktora postavljen Aleksandar Mijajlović", piše u izvještaju.

U osnivačkim aktima karipske kopanije navodi da je njen osnivač, Bemax LLC FZ iz Crne Gore.

"Međutim, BEMAX LLC FZ je registrovan u Dubaiju, u 9. januara 2023. godine, ali podaci o vlasnicima te firme nisu javno dostupni. Njena adresa je poslovni centar luksuznog hotela Meydan u Dubajiu, a na istoj lokaciji je prijavljeno na stotine kompanija", dodaje se.

Naglašavaju da je drugi osnivač, Miloš Stojanović, takođe iz Crne Gore, ali o njemu nema detaljnijih informacija u karipskom registru.

"Osoba sa istim imenom je do avgusta ove godine bila direktor Arton Capital MNE koja se u Crnoj Gori bavi posredovanjem u dobijanju ekonomskog državljanstva. U međuvremenu je u Dubajiu osnovao firmu Soland World koja nudi usluge ekonomskog državljanstva u mnogim zemljama, uključujući Svetu Luciju", zaključili su u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније