Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M.

25. 10. 2024. 12:21 >> 18:10
1

ODT

Optužnica protiv Lazovića i Raičevića zbog mučenja "škaljaraca"

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je Osnovnom sudu u Podgorici optužnicu protiv Petra Lazovića i Jugoslava Raičevića. Kako se navodi u saopštenju, dvojica bivših policajaca su optuženi zbog krivičnog djela mučenje.

"Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je Osnovnom sudu u Podgorici optužnicu protiv lica P.L..i J.R. zbog krivičnog djela mučenje iz čl. 167 st.2 u vezi st.1 u vezi čl.23 st.2 Krivičnog Zakonika Crne Gore, izvršenog dana 30. i 31. decembra 2020. godine u Podgorici, na štetu J.M. i  M.J.", kaže se u saopštenju.

Lazović i Raičević su, po navodima iz podgoričkog tužilaštva, Jovana Mrvaljevića i Mila Jovanovića, povezivane sa "škaljarskim klanom", mučili 30. i 31. decembra 2020. godine u Podgorici.

Stav 1 člana 167 Krivičnog zakonika Crne Gore propisuje da će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina kazniti onaj ko drugom nanese veliki bol ili teške patnje, bilo da su tjelesne ili duševne, sa ciljem da od njega ili trećeg lica dobije priznanje ili drugo obavještenje.

"Ili da ga nezakonito kazni, zastraši ili na njega ili neko treće lice izvrši pritisak... Ako djelo iz stava 1 ovog člana izvrši službeno lice u vršenju službe ili je djelo izvršeno uz njegov izričiti ili prećutni pristanak ili ako je službeno lice podstrekavalo drugo lice na izvršenje djela iz stava 1 ovog člana, kazniće se za djelo iz stava 1 ovog člana zatvorom od jedne do osam godina", piše u zakonu.

Portal Libertas je prošle godine objavio da su neki od pripadnika Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije u kojoj su, pod komandom Mirka Banovića, osim Lazovića i Raičevića, bili i Predrag Jestrović, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić, sudeći prema nalazima Europola, činili, prisustvovali ili su znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenim ljudima.

Taj odsjek je nastao u sklopu Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji je formiran shodno Pravilniku o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije iz 2019. godine, a koji je donijet na prijedlog tadašnjeg direktora Uprave policije, Veselina Veljovića, kojem se sudi zbog sumnje da je pripadnik kriminalne organizacije Aleksandra-Aca Mrkića.

Ukinut je nakon što je novo rukovodstvo Uprave policije, u martu 2021. godine, donijelo novi akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Libertas je u martu, pozivajući se na komunikaciju preko kriptovanih telefona, a koja se nalazi u izvještaju Europola, objavio da su neki od pripadnika sada rasformiranog Odsjeka za posebnu operativnu podršku otimali ljude i držali ih u svojim, takozvanim, štek stanovima, tukli ih, stavljali pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili ih, prijetili im i omalovažavali ih i prema njima nečovječno postupali.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније