Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

P. R.

17. 10. 2024. 13:02 >> 13:06
Čitaj mi:

VIŠI SUD U PODGORICI

Odloženo suđenje optuženima za trgovinu ljudima

U Višem sudu u Podgorici danas je odloženo suđenje Ukrajincu Vitaliju Grečinu i drugima koji su optuženi da su izvršili krivično djelo trgovina ljudima.

Branilac optuženog Grečina, advokat Damir Lekić naglašava da je suđenje odloženo zbog "previda, propusta, neažurnosti i nerada Apelacionog suda".

"Nažalost, ironično rečeno, odbrana je na jednu odluku Višeg suda u Podgorici još dosta ranije izjavila žalbu. Ali Apelacioni sud Crne Gore, iako je dobro upoznat sa činjenicom da se radi o pritvorskom predmetu hitne prirode, te sa činjenicom kada je bilo zakazano danasnje ročište glavnog pretresa, pa i pored činjenice da je taj sud i predsjednik vijeća - sudija Jovan Jovanović prethodne i tokom ove nedjelje u više navrata obavještavao i upozoravao da je danas zakazano ročište glavnog pretresa kako bi mu dostavili spise predmeta kako bi otpočeo sa suđenjem, on se nije udostojio, iako se čak nalazi u istoj zgradi, da dostavi spise predmeta pa i bez odluke o tom pitanju, kako bi suđenje danas moglo da otpočne", rekao je Lekić.

On ističe da je to poražavajuće.

"Ovo oslikava nažalost trenutnu sliku našeg pravosuđa, koja zbog više objektivnih okolnosti o kojima su čak javno počele da govore i pojedine sudije, a branioci odavno, nije nimalo dobra. I ona direktno ugrozava krivičnu proceduru te prava okrivljenih, a naročito onih koji se nalaze u istražnom zatvoru", naglasio je Lekić.

Lekić opet ironično.

"Branilac i okrivljeni se izgleda ne smiju žaliti na odluke suda sa čijom sadržinom nijesu zadovoljni, a što se odnosi npr. na rješenja o produženju pritvora, na rješenja o odbijanju predloga za određivanje jemstva, a što su redovna i elementarna procesna sredstva u postupku, a da ne pretrpe ovakve grube i štetne posljedice, a koje su u konkretnom slučaju zapravo suština, jer je pored svega, ipak, najvažnije da se u što bržem i zakonito sprovedenom postupku pred sudom donese pravosnažna presuda, a što ovog puta nije bilo moguće jer je iz navedenih razloga odloženo ovo ročište glavnog pretresa", kazao je Lekić.

On ističe da je sramotan razlog zbog kojeg je današnje ročište glavnog pretresa odloženo.

"Ni viši, a ni Apelacini sud kao jedni od najvažnijih sudova u Crnoj Gori ne bi sebi smjeli nikad da dozvole bez obzira ma druge okolnosti", zaključio je Lekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније