Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M./M.V.

08. 10. 2024. 06:55 >> 06:55
5

formiran predmet

Tužilaštvo pokrenulo istragu o sekti na Žabljaku

Uprava policije istražuje djelovanje pripadnika ruske sekte "Ašram Šambala", koji su prošle sedmice uhapšeni na Žabljaku. Tom prilikom oduzeto je više stotina telefonskih kartica, na desetine kreditnih kartica, lap topova i mobilnih telefona kao i 70.000 eura u gotovini. Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Pljevljima fomiralo je predmet o ovom slučaju, rečeno je Portalu RTCG.

"Pronađeni uređaji i novac predmet su daljih provjera. Povodom događaja čeka se izjašnjenje državnog tužioca", saopšteno je Portalu RTCG iz UP.

Iz ODT-a saopštili su da je predmet formiran i da se radi na prikupljanju svih dokaza.

Pojedini mediji su objavili da je ova grupa na Žabljaku snimala orgije i filmove za odrasle.

Za vođu ove sekte ranije je označen Konstantin Rudnev. On je, prema medijskim izvještajima, silovao svoje sljedbenice i uhapšen je 2013. godine.

Članovi sekte imali su od 14 do 30 godina.

Rudnev je od poklonika zahtijevao slijepu poslušnost, prekid svih veza s porodicom i predaju njihove cjelokupne imovine, a zahvaljujući krađi imovine poklonika postao je multimilioner.

Prema pisanju lista "Pobjeda", navodni članovi sekte, ruski državljani, boravili su u jednom hotelu na Žabljaku. Policija je pretresla taj objekat i zaplijenila stotine telefonskih i desetine bankovnih kartica, telefone i kompjutere koji su navodno korišteni za proizvodnju i distribuciju pornografije. List navodi da je hotel pretresen 4. oktobra.

Prema pisanju novinske agencije bliske ruskom sudstvu RAPSI, "Ašram šambala" je prije desetak godina imala oko 30.000 članova koje je on regrutovao na seminarima joge.

Rudnev će kasnije biti optužen za promociju upotrebe droga, prisiljavanje na učešće u orgijama i za psihološko zlostavljanje, kao što su lišavanje sna i gladovanje.

Sud u ruskom regionu Novosibirsk osudio je 2013. Rudneva na 11 godina robije u u zatvorskoj koloniji sa najvišim mjerama bezbjednosti, dok je odlukom istog suda zabranjen rad "Ašramu", prenio je juče RSE. 

Sud je, prema pisanju istraživačke organizacije SOVA Centar iz 2015. godine, utvrdio da je ona, između ostalog, vršila nasilje nad građanima, podsticala na građansku neposlušnost, narušavala "moral i zdravlje građana".

Rusko izdanje magazina "Forbs" objavilo je da su članovi uglavnom bili mladi koji su podvrgavani psihološkom uticaju, što je u većini slučajeva vodilo napuštanju porodice, uz odbacivanje uobičajnih normi i prelazak na pravila sekte.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније