Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M.

11. 09. 2024. 12:31 >> 12:57
Čitaj mi:

dejan milovac

Brine što ne znamo pouzdano koje je sudske procese "Tunel" ugrozio, i šta je sve otuđeno

Slučaj tunela koji je prokopan do depoa Višeg suda pokazuje zašto još uvijek ne možemo govoriti o pravosuđu koje je reformisano i kadra da se nosi sa najvažnijim slučajevima u državi, istakao je Direktor Istraživačkog centra MANS Dejan Milovac u razgovoru za Portal RTCG.

"Činjenica da još uvijek nemamo identifikovane nalogodavce ovog krivičnog djela, u potpunosti odgovara načinu rada crnogorskog pravosuđa koje se u posljednje tri decenije dominatno izvršiocima, dok su nalogodavci gotovo uvijek izmicali pravdi", kaže Milovac.

Dodaje da provala u depo Višeg suda nije tek bilo kakva krađa, već krivično djelo izvršeno sa umišljajem da se kompromituje dokazni materijal u slučajevima visoke korupcije i teškog organizovanog kriminala.

"Posebno zabrinjava da ni nakon godinu, javnost nema pouzdanu informaciju o tome šta je otuđeno iz depoa i koji sudski postupci mogu potenticijalno biti ugroženi zbog toga", istakao je Milovac.

On je dodao da se optužnica koja je podignuta pred Osnovnim sudom u Podgorici odnosi samo na lica koja su logistički obezbjeđivala izvršenje krivičnog djela, dok sa druge strane još uvijek nema ni pomena o potencijalnoj odgovornosti najviših funkcionera Višeg suda, niti drugih državnih institucija koje su bile zadužene za obezbjeđenje sudskog depoa.

"Mislim da nije potrebno dodatno naglašavati kakva se poruka javnosti time šalje i koliko će nakon godinu dana biti teško pronaći dodatne dokaze kojima bi se pokušali identifikovati stvarni nalogodavci ovog krivičnog djela. Smatram da se tužilaštvo u ovom slučaju zadovoljno pukim izvršiocima i da je postojalo jako malo napora i političke volje da se istraga na vrijeme usmjeri ka onim koji su ovo krivično djelo naručili i onima koji su sa adresa državnih institucija njegovo izvršenje omogućili", kaže Milovac.

Takvo postupanje je, kako navode, rezultat navike da se za nerad i/ili korupciju u pravosuđu rijetko ili nikada ne odgovara, zbog čega je crnogorskom pravosuđu potrebna temeljna reforma i čišćenje od korumpiranih kadrova i onih koji i dalje pružaju zaštitu organizovanom kriminalu.

"Ono što dodatno zabrinjava jeste činjenica da nakon što je tunel i fizički ponovo zatrpan, prestala je sva priča o tome na koji način država čuva dokazni materijal, da li obezbjeđenje depoa sada unaprijeđeno ili možemo u budućnosti ponovo očekivati neki sličan incident", zaključio je Milovac.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније