Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.

04. 09. 2024. 11:02 >> 12:46
1
Čitaj mi:

KOPRIVICA

"Cigarete složene po brendovima a ne po vlasnicima, neko vjerovatno pripremao šverc"

Famozno skladište oduzetih cigareta u Baru je pod plombom SPO-a i niko tu ne može da uđe. Nakon kompleksne procedure popisa, vidjećemo šta je tu zapravo učinjeno, kazao je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

"Šverc cigareta 90-ih godina bio je državni projekat i uz nelegalne domaće razmjene za stranu valutu zbog hiperinflacije, bio je jedan oblik razaranje pravne svijesti jer je javnosti plasirano da se tim putem stiču stredstva kojima se isplaćuju plate, penzije....", kazao je Koprivica u emisiji Link na TVCG.

Ističe da je tako stvoren benevolentan odnos dijela javnosti prema tom procesu koji je potkopavao pravni sistem ali nanosio i veliku štetu našem budžetu i budžetima evropskih država, te dovodio u pitanje ugled naše zemlje.

"Kroz našu državu je funkcionisala takozvana Balkanska ruta šverca cigareta. Međutim, došlo je do određenog preokreta i donijeta je odluka o zabrani i obustavi skladištenja cigareta i nakon toga su i Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje uz pomoć Vlade Crne Gore napravili veliki zaokret", kazao je Koprivica. 

Zadati su, ističe Koprivica, ozbiljni udarci tim organizovanim kriminalnim grupama koje se bave švercom cigareta.

"Taj šverc je dovodio do sticanja enormne ekonomske moći koja je koriščenje za pdorivanje političkog sistema jer im je trebalo da eleiminipu nadzor kontorlu, kupovali su izborne kampanje, oni koji su im politički sponzorisali i obezbjeđivali taj posao. Dva bivša direktora policije su procesuirana, što govori da je vrh vlasti i bezbjednosnih institucija bio duboko involviran u to", poručio je Koprivica.

Sa 44. Vladom Crne Gore došlo je, kaže Koprivica, do odlučnije borbe protiv šverca cigareta.

"Sve priče, optužbe i manipulacije pale su u vodu, procesuiran je i jedan direktor policije sa više policijskih službenika, zatim značajan dio Bemaks kriminalne grupe, takođe je i Mijajlović uhapšen i procesuiran, u posljednje vrijeme su zadati udarci ozbiljnim kriminalnim grupama koje su predvodili Drešaj i Ulić, prikupljena je ozbiljna dokazna građa i država ne smije stati na tom putu", kazao je Koprivica.

Činjenica je, tvrdi Koprivica, da su visoki funkcioneri 43. Vlade dokazano procesuirani.

"SDT pokrenulo je postupak protiv bivšeg direktora Uprave prihoda i carina, imali smo informaciju da se lažno spaljuju cigarete", kazao je Koprivica.

Koprivica je kazao da će se radom koordinacionog tijela za popis oduzete robe u Luci Bar pokazati stvarno stanje.

"Dosta smo pripremnih aktivnosti preduzeli koje su složenije nego što smo očekivali", kazao je on.

Naglasio je da je gotovo pri kraju formiranje svih mehanizama da se taj proces efikasno sprovede.

"To skladište famozno gdje ćemo vidjeti šta je sve ostalo je pod plombom SPO-a i niko tu ne može da uđe, vidjećemo kada se odradi ova kompleksna procedura popisa, šta je tu zapravo učinjeno", istakao je Koprivica.

Koprivica je dodao da će onda neko morati da odgovori zašto su date cigarete složene po brendovima, a ne po vlasnicima.

"To je vjerovatno jer je neko planirao da ih što brže otprema švercerskim kanalima", ističe on. 

Što se tiče učinaka tužilaštva, kaže Koprivica, oni su možda i najznačajniji, iako su očekivanja javnosti visoka.

"Ono je uradilo dosta, tu isključivo mislim na SDT. Tu je ostvareno dosta učinaka i vjerujem da će jačanjem njihovih kapaciteta doći do snažnijeg rada tužilaštva", naveo je. 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније