Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.B. [ Portal RTCG ]

03. 09. 2024. 08:46 >> 11:08
Čitaj mi:

TEMA DANA U JUTARNJEM PROGRAMU

Preko 900 predmeta za nasilje u porodici, žrtve često neće da svjedoče

U podgoričkom Odjeljenju bezbjednosti od 1. januara ukupno je zabilježeno 914 predmeta vezanih za nasilje u porodici, saopštio je šef Jedinice kriminalističke policije za suzbijanje nasilja u porodici Rade Stijović.

Gostujući u Jutarnjem programu, Stijović je kazao da je proteklih godina nasilje zabilježeno istim intezitetom, a karakteristično je što među građanima ono često nije bilo prepoznato.

"Ipak, Upravi policije je to poznata tema i više se srećemo sa tim. Treba osvijestiti građanke i građane da potraže pomoć", poručio je Stijović. 

Stijović ukazuje da je kontakt i žrtve sa inspektorom i institucijama nužan, podsjetivši na slučaj u podgoričkom nasilju Masline kad je Podgoričanin Miljan Bošković nožem ubio svoju suprugu. 

"Žrtva može da pozove policiju u svakom trenutku i može biti zaštićena. Nemile situacije se, nažalost, ne mogu predvidjeti. Monstrum je monstrum, a ja uvijek govorim da pojedini ljudi treba da se liječe. Pojedini nasilnici nisu samo za zatvor, već i za liječenje", smatra Stijović. 

Sudija portparol Osnovnog suda Ivana Becić saopštila je da u sudu prosječno ima oko 70 do 100 predmeta vezanih za nasilje u porodici.

"Imamo situaciju da Zakon o zaštiti od nasilja u porodici nije usklađen sa krivičnim zakonikom. Žrtve često neće da svjedoče. Moraju vjerovati da im institucije mogu pružiti zaštitu, ali je isto tako važna saradnja žrtve sa nadležnima", ukazala je ona. 

Suzana Milović iz Centra za socijalni rad poručuje da žrtve nasilje treba slobodno obrate za pomoć i da uz podršku i djelovanje institucija dođu do rješenja. 

"Nasilje se često događa u cikličnim krugovima. U odnosu na to, moramo znati u kojoj fazi se žrtva nalazi. Nasilje obično traje duži niz godina, a žrtve su često odustajale od prijava. Hrabri nas situacija da se mijenja svijest u društvu, a žrtve imaju podršku svih nas. Ohrabrujemo ih da saopšte i prijave sve što trpe godinama. Nažalost, često su i djeca žrtve nasilje", kazala je Milović. 

Prema riječima Ane Jaredić iz Centra za ženska prava savjetuje da žrtva uvijek treba potražiti pomoć. 

"Ipak, žrtve nisu dovoljno upućene da postoji besplatna pravnu pomoć. To je značajno, pa imamo mali procenat odustajanja od krivičnog gonjenja nasilnika. Ona sve vrijeme ima psihološku podršku, a to je jako važno", zaključiila je ona. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније